Tuesday, 14 July 2015

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 | Kuih Raya Paling Best

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera

Ini adalah tajuk  #Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 yang una macam "haiyoo..I got no idea what to goreng laa"..Kuih Raya Paling Best.. Ye lah sebab mostly sekarang macam jarang sikit dah jumpa orang letak kuaih raya banyak-banyak atas meja macam zaman una kecil-kecil dulu..majority ramai yang letak kerepek-kerepek dan just 3,4 jenis je kuih atas meja..tapi still ada jugak lah kan...okay sat lagi una cerita kuih apa...

Thank you pak cik google noh..bagi una pakai gambar ni

Thank you pak cik google noh..bagi una pakai gambar ni

Thank you pak cik google noh..bagi una pakai gambar ni

Kenapa dah ramai yang tak letak kuih raya atas meja? sebabnya..bila letak kerepek,confirm akan mengunyah je bila berborak time raya rumah orang..Then,budak-budak pun suka kerepek..ada tu yang sampai dari penuh badang kerepek,sampai licin dimakannya...(adik una lah contoh orangnye..hehe)  tapi kesian jugak dekat budak-budak sekarang sebab tak berapa familiar dengan kuih raya... itu lah pro and cont dia..(  hows time fly so fast.. rasa macam baru je raya..ni dah nak raya lagi...)

Okay ya udah ya udah...ampa dah tengokkan gambar kuih raya kat atas tu..haa itu lah kuih yang una nak cerita tadi..inilah jenis kuih yang still akan ada atas meja even semua orang suka buat open house,dan letak kerepek  menggantikan kuih raya.. ini lah biskut almond london, biskut cornflakes madu dan biskut semperit chuuolllss...

Basically, ini lah jenis-jenis kuih raya yang akan una tolong ibu,mak cik dengan nenek buat kat dapur masa kecil-kecil dulu,cuma sekarang dah tak buat sebab semua orang suka beli kuih tunjuk..dan lagi banyak beli kerepek je..Kesian kat adik saudara una yang lain sebab tak pernah lagi experience benda macam ni...

So,kuih mana yang jadi pilihan hati?tunggu untuk tajuk #harike17 nanti okay..Ada cerita disebalik kuih tu...

P/S : Tulis pasal kuih raya tapi terfikir-fikir rendang ayam kuning dengan ketupat...glupp

Wassalam.

Love,Fi Hifzillah.
~UNA~

6 comments:

  1. huhu, sedapnya kuih2 tu semua..

    ReplyDelete
  2. Samee. suke biskut cornflakes madu. :D

    ReplyDelete
  3. hai Una. umah ana pon mmg buat tiga jenis kuih tu je :
    almond london + biskut cornflakes + biskut semperit.
    yang lain smua kerepek & kekacang aje hehehe


    slmt hari raya Una ! :)

    ReplyDelete
  4. kuih almond london dgn cornflakes tu memang best...tp masih belum dapat lagi makan kuih ni raya tahun ni....xde pulak kuih2 ni masa pergi beraya. Sikit sgt kot rumah yg sy pergi beraya...tu yg x sempat lg nak jumpa kuih ni. Kat rumah sendiri pun xde...huhu....

    Selamat hari raya una. Maaf zahir & batin. Sorry la kalau ada buat salah, terkasar bahasa, terguris hati sepanjang kenal kat blog ni... :)

    ReplyDelete
  5. weee~ suka semperit jugak :)

    btw jemput join simple ga ni ^^

    http://nanakimie.blogspot.com/2015/07/saya-nak-menang-giveaway-raya.html

    ReplyDelete
  6. Zumal suka sangat almond london dan biskut cornflakes tu...

    ReplyDelete

Designed by Nurul Husna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...