Monday, 31 December 2012

Selamat Tahun Baru 2013 ..Ape azam tahun baru?

     Assalamualaikum dan selamat sejahtera =)


Lame dah tak post entry..bukan je blog facebook twitter gue pun dah lame x bukak..busy bebenor dengan preparation untuk exam..penat sangat rasenye walaupun just duduk study.. so hari ni adelah hari first aku ambik exam kat sebagai student UPM dan hari ni adelah exam paper Mathematics Engineering 1...alhamdulillah,boleh jugak la jawab,walaupun ade jugak certain soalan yang x dapat jawab..sedey pedeyy..huhuhu.

Pejam celik pejam celik dah nak masuk tahun baru dah...These days,most of radio station akan count hari untuk ke tahun baru,.. And most of people seems like so excited kan.. Aku pulak lain kali ni,hambar semacam je..tak de feeling sebab takut nak exam...

Tapi ape-ape pun Selamat Tahun Baru 2013 kepade semua masyarakat Malaysia dan yang kat luar Malaysia..(walaupun mungkin ade yang terlambat sikit.. ) ..So,macam mane? dah tercapai ke azam 2012? Kalau tanya kat aku,confirm ade yang belum sebab exam pun baru start hari ni,so kene sambung sampai tahun depan jugak...hehe..

Tapi azam 2013 aku dah ade dah... =D Azam aku...banyak..

1. Nak jadi semakin dekat dengan Allah.
2. Belajar buat time management dengan lebih baik.
3. Kumpul duit pergi umrah..nak pergi dengan parents..InsyaAllah (Kumpul duit je dulu..)
4.Dapatkan pointer yang cemerlang .

So ape pulak azam korang untuk 2013 ni? 
Ape pun yang penting ape jer perkara yang kita buat,kenelah kerane tuhan dan dalam mase yang same dapat beri kebaikan kepade orang lain... Same-same kite usaha jadi lebih baik..okay ..

P/S : Selamat Tahun Baru 2013..Semoga lebih baik dari tahun lepas.. :)


Friday, 7 December 2012

Mood Exam ~.~

Assalamualaikum


So, huu... already in a tough zone.. Memang time-time terdekat ni,kebanyakan universiti dah nak tiba ke final exam.So  macam biase,most of students akan bertungkus-lumus untuk score yang terbaik untuk final exam masing-masing...

Macam UPM,final exam akan start 31 December ni..and first subjek is Mathematics Engineering 1..So macam mane ni..aku kene plan dengan baik so that aku dapat study dengan berkesan..dan jawab exam dengan baik...kurang sebulan je lagi....uwaaaa..

Ya Allah,aku mohon janganlah aku jadi leka disaat-saat genting ni..and please guide me ya Allah...berikan aku kejayaan agar aku dapat menggembirakan kedua ibu bapaku ya Allah..amin....
Huiii stressnye rase...bukan dengan nk susun jadual untuk study je,tapi untuk aktiviti kolej jugak...haishh :(

okay-okay...cool down...ok sekarang aku rase aku kene list ape aku perlu buat....
insyaAllah semua bende boleh settle..

My-to-do-list 
1- Jage hubungan dengan Allah,ibu bape dan orang sekeliling.
2- Study setiap topik dengan faham  (but dont take too much time) 
*untuk ECA,MATHS ENGINEERING,KENEGARAAN,TITAS,ETNIK
3- Buat seberape banyak latihan 
*untuk ECA and MATHS ENGINEERING
4- Try untuk stay up and study (but still jage kesihatan)
5- Buat nota ringkas untuk setiap topik
6- FOKUS!!!

P/S : Thats it...ya Allah permudahkan segale urusan aku,jangan biarkan aku leka..Berikanlah kejayaan berpihak kepada aku dan mereka yang menduduki peperiksaan yang berusaha mendalami ilmu-MU yang luas..

Monday, 15 October 2012

Sifat berpasangan adalah untuk saling melengkapi..

Assalamualaikum :)

untuk lelaki..
      Hari ni aku tibe-tibe pandai bagi ceramah pulak dekat orang...Sebenarnye aku pun tengah rase sedih..
(sebab ape..rahsia.) Tapi roomate aku name die Bedah (bukan name sebenar) tibe-tibe bersuare katenye: "hurm..best kalau ade boy friend kat UPM ni,jelesnye tengok orang yang ade boy friend..bole jumpe,makan same-same,jalan same-same,study same-same..." huhu.. kenape ye sejak dua menjak ni kawan-kawan aku cakap macam tu..Semalam time pergi The Mines pun ade yang cakap macam tu jugak..Tapi die gurau je,die pun ade boy friend dah..

Berbalik ke cerita roomate aku tu,.
Aku pun cakap kat die : "Tak pe kalau tak ade boy friend,kawan pun okay...untuk jadi belajar same-same "..Lepas tu die diam..Tapi lepas tu die cakap lagi : "Bestnye tengok orang konvo 
(aku pun fikir,tula..bile la kite nak konvo..padahal baru je start belajar..) ...(sambungan )
boy friend ade kat sebelah..Ambik gambar same-same..Hurm..Sweetnye... Aku pulak terdiam... 
And aku cakap :Hurm..Betul.. Bestkan.. -___,-

Lepas tu die luahkan..kalaulah ade orang yang datang dan nak serious dengan die dalam keadaan die yang sekarang,die akan sangat terharu dan hargai orang tu...Tapi,kalau suatu hari nanti die ditakdirkan berubah keadaan,dan orang yang pernah tolak die dulu nak dekat dengan die,mungkin susah untuk die terima...

Tibe-tibe aku teringat suatu situasi yang aku nampak sendiri dekat The Mines semalam yang buat aku fikir and aku cerita dekat die..
                                              
Aku bagi taw : "Semalam sepanjang tengah ade dalam The Mines,sambil jalan,sambil tengok barang,sambil makan,aku tengok jugak orang-orang dekat sekeliling..Aku nampak macam-macam jenis orang,macam-macam jenis pasangan... Ade yang perempuan lebih tinggi sikit dari lelaki, ade yang lelaki Melayu dan perempuan India,ade yang lelaki India perempuan Melayu,ade yang perempuan tak berape cantik dengan lelaki yang agak smart dan cute..perempuan yang gemok sangat-sangat dengan lelaki yang kurus.."
And roomate aku senyum..

Dalam fikiran aku bukan nak kutuk taw...Tapi aku fikir.."Alhamdulillah..ade lagi orang yang tak memilih pasangan berdasarkan rupa paras,warne kulit,kecantikan dan saiz.."

(Sebenarnye aku nak bagi confident dalam diri die..)

Aku pun bagi taw die,manusia ni semuanye tak sempurna..So manusia ni diciptakan berpasangan untuk saling melengkapi..Rusuk tulang akan bertemu jugak dengan empunya badan...InsyaAllah :)

Bersabar..dan Allah tak akan sia-siakan kesabaran tu..
P/S : And sebenarnye kate-kate ni untuk meredakan kesedihan kat aku jugak.. =l


Friday, 12 October 2012

Aku bukan lagi student IT..

Assalamualaikum


Rase sedih,penat,and bosan memang ade dalam diri aku sekarang..Sejarah pun berulang kembali bile aku yang awalnye nak jadi doktor pakar perubatan sangat-sangat,tapi tak dapat,and aku ikut cakap cikgu aku untuk masuk bidang IT,then aku masuk dengan start dari ZERO.. aku usaha sungguh-sungguh lepas seorang kawan aku *** bine and tanam semangat dekat aku..

Aku usaha sungguh-sungguh untuk datangkan rase minat..Tapi secare psycho kite akan buat something dengan bersungguh-sungguh bile adenye sumber inspirasi kan..Tapi ape pun aku memang dah start tukar ambition aku dari doktor kepade programmer..

Berhenti setengah jalan sebelum tercapat impian memang bende yang sangat memilukan,memeritkan,menyedihkan dan me me me yang lain..Sangat frust..But whatever it is..Just move with the flow..Yang penting aku kene bukak hati untuk cinta and suka kat bidang baru ni...

Susah jugak nak buat bende yang kita tak suka..So by hook or by crook,perlu latih diri untuk suka.. Aja2! 
Sekarang aku kene belajar dari ape yg pernah jadi dulu,and usaha lebih untuk suka dengan bidang baru ni..InsyaAllah aku bole..kot..boleh la..hurm..sebabkan kat U ni lecturer ajar laju gile....So aku rase mcm nak give up pun ade,sebab aku i just start from zero..ok may be i've heard about it before tapi itu untuk 3 tahun lepas...and just for the basic...Arrgghhh...Stressnyee....Ya Allah please help me..Aku taw ini yang terbaik kau berikan untuk aku..Tunjukkanlah hikmah disebalik semua ni :'((

I DonT KnOw What I WanT To Be!!!

P/S : Fighting!! u can do it Husna!! U're not the one who could give up easily!!! remember!

Tuesday, 9 October 2012

Mane aku nak cari....?

Assalamualaikum..

Sekadar gambar hiasan ;)
   Puas aku fikir..Rase nak tergelak pun ade..Dulu time aku sekolah,aku ade kawan baik dengan senior sekolah aku,tapi ibu tak bagi..Then lepas sekolah aku start couple,pun tak bagi...Ok fine..sekarang dah dekat 2 tahun lebih aku tak couple,tak de kawan baik lelaki..Semuanye kawan biase..Dulu ibu cakap jangan couple mase study,tunggu dah kerja nanti baru boleh,tapi tibe-tibe beberape bulan sebelum ni ibu asyik tanye pasal kawan lelaki special,ok la tak pe..Mungkin saje-saje gurau..Tapi sekarang ibu selalu cakap pasal lelaki tu,lelaki ni kat aku...Kawan lelaki aku mase kecik-kecik dulu...Bile aku plan nak kawin..?Pelamin nanti nak letak kat mane...

Oh my goodness blurrnye aku rase..What should i do..Aku tak de boyfriend kot..Kawan rapat lelaki pun aku tak de..Semuanye kawan biase...and in fact,i'm not ready to get married..Erm tah la aku macam tak reti nak pilih lelaki macam mane..Yang penting aku nak yang menjage solat,hormat orang tua,penyabar,pemurah,yang ade sense of humor,yang berpendidikan,then yang sedap mate memandang.. =) hehe insyaAllah..So sekarang ni aku just focus untuk study dulu and be a good muslimah..And for me,my JODOH would be a suprise from Allah.. :D

P/S : Acane ni..? mungkin aku boleh buat audition kot..hehe..


Saturday, 1 September 2012

Tuah Jersey Harimau Malaya-Alhamdulillah aku lulus!

                

Assalamualaikum =)

Uhuk..uhukk.. bukan main berhabuk lagi blog aku ni...Alhamdulillah..Banyak perkare yang aku busy selame dekat sebulan ni dah settle..Macam cari bahan-bahan untuk kelas tusyen,busy cari kelengkapan raye hari tu,attend kenduri kawin sedare kat Kuala Kangsar,Driving Class for 16 hours,dan last but not least,TEST JPJ! So thats why lah aku tak menyempat-nyempat nak update blog...Tapi mane de orang kesah pun..Hahaha =P  

Ok..Whatever la kan,sekarang aku nak cerita pasal 3 gambar kat atas tu....Agak-agak nape lah ye...Hehe..Ni lah cerita pasal aku TEST JPJ mase 29/8/2012 baru-baru ni..Dan akan jadi sejarah yang bermakne sebab aku lulus dengan sekali test je...Weee :D So ape kaitan dengan Jersey tu pulak?? Hehe actually aku tak ambik berat pun style ape aku nak pakai mase TEST JPJ tu..( Biase lah perempuan kan...) Yang aku taw aku nak pakai something yang simple,as usual,..tak panas dan aku rase relax je...So aku pilih T-shirt,jeans,cardigan,dan tudung bawal.. Lagi pun aku memang simple je..=)) 

Tapi aku tak kaitkan pun dengan semangat Harimau Malaya ke pe ke,yang aku taw nak baju yang tak serap peluh sangat sebab nanti tak ade lah melekit..Thats why aku pilih jersey..hehe biaselah situation yang nervous memang senang buat orang berpeluh pun.. Alhamdulillah aku dapat buat Part 1,iaitu test bukit,parking,lastly tiga penjuru..Dengan usaha yang gigih,ikut cakap cikgu aku,aku dapat buat dengan lancar..

Tapi time sain borang part 1.,bukan main menggigil lagi tangan ni..haha tersenyeh je bile JPJ tu tengok..Bencinye...haha..Then sambung Part 2, bawak kat jalan raye..nak jadikan cerita pagi-pagi lagi cikgu driving class aku yang kedua ambik aku kat rumah..Die tu memang sporting sket..Die ambik aku dengan kereta Perdana die,pastu suro aku bawak..Cuak jugak mule-mule bawak kereta orang tapi bangge jugak lah diberi kepercayaan kan..Student lain tak dapat pun..huhu..Cikgu siap cakap lagi " Nurul,awak tak lulus kejap lagi saya denda awk eh!"..Haha nasib baik aku lulus..

P/S : Terima kasih cikgu,sabar ajar saye,dari tak berani bawak kat jalan besar terus berani,siap bagi bawak Perdana lagi (tu pun sebab cikgu kat sebelah..) Pst..Cikgu cakap saye terror sebab belajar 16 jam terus lulus dengan sekali test ..(Cikgu memang saje buat hidung saye kembang..haha)  

Tuesday, 7 August 2012

Segmen : Blogwalking Dari Blog Ni Ke Blog Tu

Assalamualaikum =)

Photobucket
Jom la join..Klik kat gambar ni ok..:)
Halluww.. Selamat berpuase untuk yang beragama Islam ..Harap-harap semangat kite masih tebal ye macam    awal Ramadhan hari tu..:) Ok,macam yang terpampang kat atas tu,haa tu adelah banner "Segmen Blogwalking Dari Blog Ni Blog Tu " yang di organized oleh si gadis comel,Nur Jazz.. Aku tak sure umur die bape,tapi memang comel la orangnye..Dan,antare syarat dalam segmen ni adelah,kite kene tag-tag la kat blogger lain pasal segmen ni dan make sure blogger tu taw..Jadinye aku telah pun di tag oleh seorang yang baik hati ni,sape-sape nak kenal boleh klik kat name die ni..Nurfara Hani :D 

Haa.Cam tu lah citenye..So sape-sape yang berminat dengan segmen ni,jom la join..Boleh tambah kenalan..Okay kan... :D

DATELINE: 12 OGOS 2012 (11.59 P.M)

35 Followers

Tag :

Sekian terima kasih  ^^,


Thursday, 2 August 2012

Alhamdulillah dapat 2 sekali gus..

Assalamualaikum =)

Terima kasih ya Allah..atas rezeki yang Kau beri pade aku :)
Alhamdulillah..Sekarang ni baru aku ade semangat balik untuk berblogging (walaupun agak penat lately tapi aku kene kuatkan jugak sebab banyak sangat pkare yang aku rase nak share dengan korang :) ) InsyaAllah semoga segale info dan ilmu yang aku nak sharekan lepas ni berguna dan dapat tambah general knowledge korang...Ameen...Dua tiga hari ni aku memang agak busy..Bayangkanlah dalam seminggu aku dapat 2 jobs..Alhamdulillah la...(Kalau tak sebelum ni kan aku goyang kaki,menganga je kat rumah..)So bile dah busy tu biaselah..Mase nak berblogging tu terhad dan mood kadang datang kadang tak datang.Mood yang datang kalau dah penat adelah..? mesti lah mood rehat and TIDO..:P

Ok cite pasal 2 jobs (part time je pun..huhu) yang aku dapat dalam seminggu tu,first aku dapat job sebagai "pembantu doktor" kat Klinik Pergigian & Ortodontik Dr Ahmad kat Rawang..Second,aku jadi "guru tuition" sekolah rendah untuk subjek Maths and English (BI aku tak power sangat pun so ajar sekolah rendah je la..hee) Anyway,TQ kat kawan aku,Ain Atikah yang pinjamkan student die untuk aku..So sekarang ni memang aku busy dengan  susun jadual,cari buku,tengok ape yang aku kene ajar,budget yuran and macam-macam lagi...Alhamdulillah jugak la sebab aku dah pernah ade pengalaman buat tuition untuk student form2 lepas SPm ri tu... ;)

Ok berbalik kat cite pembantu doktor gigi tu,since aku study bidang IT,so aku start dengan "o" @ zero..So doktor ajar aku macam-macam,and,aku dapat pengalaman yang orang-orang sebidang dengan aku tak dapat..hikhik..(Contohnye,aku tengok macam mane doktor pasang braces,tanggal braces,bersihkan gigi,buat model gigi dan macam-macam lah lagi..) Tapi macam mane pun bende-bende ni lah yang aku akan share kan kat korang semua...Segale info and nasihat pergigian yang doktor bagi tau,untuk entry-entry aku akan datang.insyaAllah..Seronok tau.. ;)

P/S : Dulu mase sekolah aku nak sangat jadi Pakar Perubatan,berangan bukak klinik sendiri and bukak pusat tuition sendiri..Alhamdulillah walaupun hanye pembantu doktor klinik and guru tuition pert time je..Allah still makbulkan permintaan aku untuk merase semua tu .. TQ ya Allah :)

Sunday, 29 July 2012

Al-kisah 28 Julai 2012

Assalamualaikum =)
Photo: For You~
Thank you Ain via Facebook
Sedar tak sedar dah 4 hari semangat aku nak berblogging hilang..Dalam 4 hari ni aku mampu untuk bace blog orang lain je..Pastu tgk movie korea..Selain faktor line berokband yang macam siput,aku memang tak larat pun nak update.Penat sangat aku rase..Nak taip pun tak larat..Dah macam orang tak biase puase pulak aku ni...(Ok cite ni tak de sangkut paut dengan gambar kat atas tu Husna.! ) 

Ok lah,ceritenye,semalam,28 Julai 2012,adelah hari jadi aku,tapi aku macam tak alert la dengan tarikh,tengok jugak kalender tapi pastu lupe balik..So sampaikan aku tak perasan yang hari tu dah 27 Julai..Malam tu aku pun sambung layan movie Korea..Pastu beberape jam kemudian aku tengok tab facebook aku bukan main banyak notification (Movie tu aku maximize je,tak full screenkan ) 

Then aku bukak tab facebook tu...Tarraaa...Selamat Hari jadi...Happy Birthday..Selamat Hari Tua...HB...Selamat menyambut 21 tahun,jangan lupe pergi daftar undi dan banyak lagi lah wish yang aku dapat...Haha waaa rase macam dapat surprise (walaupun dalam bentuk text je.. ) So lepas tu aku hold movie korea and aku reply lah satu persatu wish tu..Memang tak putus-putus..Macam artis dah aku rase..Kakaka..Tak termasuk yang im pastu ajak borak pulak lagi..Rase 1 perasaan yang lain..Yelah ikutkan memang dah de alert birthday pun kan kat FB,yang memang ingat,ingat la kan..Tapi at least dorang willing untuk wish jugak,so aku rase sangat menghargai dan dihargai,seronok bile reply balik,walaupun penat sket nak reply satu-satu..Seronok je malam tu...

Tapi,when it comes to morning,aku rase tak best..Sebab,biasenye ibu aku yang first wish bile pagi,tapi ibu aku tak wish..(sedih owh rase) Tapi rase sedih tu di cover dengan happy bile fikir kawan aku,Ain Atika janji nak bawak aku lepak kat rumah die..Hurm tapi tunggu punye tunggu tak de pun..Pastu die message aku kate baru bangun..=.=" (grrrrr ainnnnnnnn!!!!) 


Mule-mule aku rase malas nak kuar tapi kuar je la sebab die cume lambat bangun..So aku pun kuar dengan Ain..Mule-mule Ain cakap pergi rumah die je tengokkan macam mane nak tukar language kat laptop..So aku pun pakai T-shirt,seluar track,selendang and selipar tandas bunga-bunga...Tak selesa pulak lepak kat rumah die pakai Jeans..

Pastu die dah sampai rumah aku untuk ambik aku,die nak pergi beli barang raye pulak..So aku pun macam malas nak tukar seluar,pergi je la...Haha..So pergi lah shopping dengan pakaian nak pergi pasar malam..(Layan je la...:P ) Nasib baik aku kuar jugak dengan Ain..Birthday aku terus rase seronok..TQ Ain..
1.Die bawak aku beli kasut..Jalan sane jalan sini..
2.Pastu lepas kat rumah die..
3.Then die bagi aku Coklat Cadbury..
4.Then,pergi bazar..Berape banyak kali punye ulang-alik last-last beli air dengan bubur je..haha
5.Die kenalkan kat aku kuih tradisioanal yang limited edition kat tempat aku je..Name kuih tu Bebokol.
Lupe nak snap smlm..ambik kt tenet jer la..
Ni bukan tapai taw,tapi bebokol..Dalam die warne hijau dan ade kuah warne putih..Manis :) Kalau kat tempat aku ni,dekat area Rawang..Ade 1 tempat ni name die Restorant De' Anjung ade jugak jual bebokol ni.. (Baru taw..hoho) So kalau korang nak rase,boleh la datang sini..Bagi sape-sape yang tak de GPS,aku boleh tolong jadi GPS sementare korang..Bile-bile nak datang,inform la kat page aku k...InsyaAllah aku tolong bagi direction..Hehe :) 

So itu sahaje cerita aku kuar dengan Ain,lepas waktu berbuka kat rumah nenek,ibu aku baru perasan yang hari tu hari jadi aku..Huhu..Tak pe lah aku pasrah..Walaupun dah nak masuk 29 Julai..Pastu adik aku bersuare "alah..sempat lagi..ni kalau buat kek pun sempat lagi.." baik punye loya buruk...Menyampah aku..=.=" Ape pun tak pe kalau ibu terlupe,yang penting ibu selalu doakan aku..Nenek and aku yang selalu wish pun lupe jugak..(Terase jugak sebab aku kan cucu first tapi tak kesah pun)..


P/S : Sebenarnye, kite tak perlu tacing dengan perkare yang tidak sengaja.Maafkan saje dan kite akan rase kegembiraan dari situ.



Wednesday, 25 July 2012

Blog yang banyak berjasa-TQ Blog BicaraFarah


Assalamualaikum =)
Blog Cik Nurfarah
Thank you velly-velly much Blog Cik NurFarah
Halu-halu..Haa ni bukan bukan contest atau give away ok..Tapi sekarang ni aku nak cerita and kenalkan kat hangpa suma satu blog yang dah berjasa kat aku...Heheh..Walaupun sebenarnya aku cuma kenal cik empunnya blog BicaraFarah ni dalam dunia blog ni je,and die pun lagi lah tak kenal aku langsung,hahah..
Tapi,blog ni banyak bantu aku,sebagai newbie dalam blogging,aku banyak rujuk kat tutorial dalam Blog Cik NurFarah ni yang serba pink ni hehe...TQ Cik NurFarah =)

Kalau ikutkan memang ramai blogger yang buat tutorial untuk blog ni kan,tapi kenape aku pilih Blog Cik NurFarah ni sebagai reference untuk blog aku?  Sebab utamanya adelah,selain blog ni ade dalam 136 jenis tutorial (rasenye akan ade lagi..) yang disusun dengan kemas, Cik NurFarah ni jugak gunekan gaye bahase yang santai,and direct to point ..(yeah! tu yang aku suke) Kirenye memang senang faham and akan dapat hasilnye kalau kite betul-betul follow the step.

And lagi satu yang aku rase tutorial kat blog ni best adelah sebab kite tak selalu pergi kat layout and add gadget,tapi kite akan banyak pergi terus ke template dan edit HTML..Mule-mule aku rase macam susahnye nak edit kat HTML,banyak kot koding..And kalau salah letak koding tu nanti effect kat blog jugak,kedudukan lain,ade yang tak function dan sebagainye la..

Tapi nasib aje instruction and step yang diberi tu senang faham,so lame-lame aku dah biase...And sebenarnye lagi menjimatkan ruang kat layout aku sebenarnye..Heheee...Terima kasih lagi sekali kat Blog BicaraFarah dan tuan empunya blog,Cik NurFarah..:)

P/S: Untuk newbies yang baru nak belajar pasal blog,and tak de sape nak ajar,boleh la belajar sendiri kat Blog BicaraFarah ni ok..Nak tanye aku pun bole..Like and tanye kat page facebook aku ok..InsyaAllah di reply secepat mungkin..=) 


Monday, 23 July 2012

Siape yang sedih sebab cinta jom bace ni..

Assalamualaikum =)

Jodoh akan datang sendiri bile sampai masenye
Korang pernah bercouple tak? pernah clash? mesti pernah kan..Well,itu semua bergantung dengan macam mane kite handle perasaan yang unik yang Allah kurniakan tu.Ye lah sebab ni melibatkan dua hati,once kalau antare dua hati tu tak ade persefahaman,tak boleh get along,tak boleh bertolak ansur,so macam mane kite nak kate yang relationship tu akan berkelakan untuk jangke mase yang lebih lame..

But somehow,that aren't the only issues kepade sesuatu perkare sedih yang terjadi..Kadang-kadang ade yang dah try their best untuk pertahankan relationship (ade niat nak sampai jinjang pelamin la kan) tapi,tub tub,kecundang jugak ditengah jalan..Hurmm mestilah sedihkan kalau bende macam tu jadi..Tapi tak perlulah terlalu sedih,sebab semua perkare yang berlaku bersebab,dan salah satu sebabnye adelah,sebab Allah ade rancangan yang lebih baik untuk kite..

Cinta tu milik Allah,kadang-kadang Allah bagi kite rase gembira,dan kadang-kadang pulak rase sedih,sebab,Allah nak kite belajar sesuatu dari sesuatu perkare yang berlaku..Kadang-kadang sesuatu yang sedih berlaku sebab kite lupe kat Allah,kadang-kadang sebab Allah nak uji kite,mungkin pilihan yang kite rase sesuai bagi kite,tak sesuai bagi Allah..

Sebab kadang-kadang cinta boleh buat kite berubah,mungkin makin dekat dengan Allah,mungkin jugak makin jauh dengan Allah..(Sebab tulah haram..kalau dah sampai kite lupe kat Allah..kan..)Jadi kalau kite nak seseorang yang akan dekat kan kite dengan Allah,kite sendiri kene usaha untuk dekat dengan Allah,lepas tu kite jangan pulak memilih nak orang yang baik je...Tapi,kite doa kat Allah,supaye berikan kat kite seseorang yang mencintai Allah untuk mencintai kite,lepas tu,insyaAllah barulah kite jadi makin dekat dengan Allah,relationship diberkati (tapi kenelah ikut syarat-syarat dalam Islam ye),dan berkekalan dunia akhirat..insyaAllah..:)

P/S :Mintak maaf kalau banyak melalut..Ni cume perkongsian pendapat sahaje..Peace..^^,

Sunday, 22 July 2012

JOM JOIN GIVE AWAY EDY

Assalamualaikum =)
Korang pun nak join jugak? ok la ok la..Jom click SINI
Ehem-ehem..Bismillahirrahmanirrahim..As a newbie,ni adelah first time aku join Give Away dari blogger lain..Saje la nak try kan,manelah taw ade rezeki...Give Away ni namenye JOM JOIN GIVE AWAY EDY.Menurut ceritenye,Give Away ni Cik Edy kite ni buat semperna untuk celebrate followers die yang ke 500..Waa tahniah,keep it up ok!..Bile bace entry-entry Edyfee ni,aku perasan mostly entry die mesti ade gambar karton..Perhh rajinnye lukis karton..And karton tu seems macam dah diberikan character untuk menghidupkan lagi jalan cerita kat entry die tu..Anyway,memang lain dari lain..

Lepas aku dah round-round kat blog Edyfee ni,aku terjumpe beberape post yang menarik,yang kelakar pun ade,yang sedih je tak jumpe lagi..Kalau korang nak bace jugak,boleh tekan kat name EdyFee ni ok =D And,kalau korang tertarik dengan blog die,boleh la follow..ok..

La ni,meh aku ceghita sikit naa pasai entry kt blog Edyfee yang aku suka tu..

Bace tajuk je dah boleh agak ceritanya pasal ape,ye,mungkin akan cerita pasal lelaki yang cool,macho,ye la lelaki,mestilah susah nangis kan..Nak taw lelaki ni betul-betul serious dengan perempuan,cume air matelah,lelaki yang betul-betul serious dengan perempuan adelah lelaki yang akan menangis untuk perempuan..(Tapi bukan letak eyemore kat mate la k..) Tapi lepas bace,aku rase tertipu,dan macam nak hentak kepale kat dinding sebab rupe-rupenye nangis sebab bawang..Aduyai..laka-laka la die ni..

Yang ni sumpah kelakar..Mule-mule aku ingat die nak cite mungkin pasal ape yang kite patut buat untuk bagi surprise untuk orang yang kite sayang..alahai..suweeetnyeww la (Dun worry xde couple,..parents,lecturer,friends pun golongan yang di sayangi jugak pe..) Tapi sebenarnye..huhu aku rase die ni memang orang yang penuh dengan kejutan and susah dijangke..Rupe-rupenye ceritanye lain pulak..Boleh masuk icu la kalau kite ikut..haha

Ade banyak lagi sebenarnye,tapi rate-ratenye,blog ni memang best,tak tension la bace..Boleh buat orang gelak lagi..Aku rase Edyfee ni ade potensi untuk buat video pulak sebab die ni ade idea yang kreatif,so aku rase in stead of die lukis,aku jamin   tak jamin,itu bergantung kat Edyfee sendiri,tapi insyaAllah tu aku boleh bagi la..Aku yakin die boleh buat video macam atau mungkin lebih kreatif dari Mat Luthfi,Maria Elena and Anuar Hadi..:D

Eh alamak! panjangnye tulis "karangan" haha..So,untuk korang,jangan fikir panjang lagi,jom lerr join Give Away By Edy ni.Ye la,walaupun hadiah nampak macam kite boleh beli sendiri kan,tak dapat kot nak beli..limited edition kot..tapi ape salahnye kite join untuk memeriahkan lagi give away FIRST TIME taw,yang Edyfee buat ni..Aja2 fighting EDY! Daebak! ;D


Menyesal tapi masih bersyukur..

Assalamualaikum =)

Halu-haluuu..Kenape tajuk entry aku ni menyesal tapi bersyukur...Actually aku akan dapat lesen L untuk kereta,pada hari Selase bersamaan 24 Julai 2012 ni..Kenapelah 24 Julai...(Hurm walaupun 24 Julai tu bufday EX aku,tapi tak pe lah...Semua tu hanye sejarah..derhh)

Sebenarnye kalau ikutkan aku sekarang dah ade lesen P dah..Sebab aku daftar mase akhir bulan April 2011..Haa nampak tak? dah setahun lebih...Salah aku jugak la sebenarnye,sebab tak settlekan cepat-cepat hari tu...Sekarang aku terpakse ulang balik dari awal..Terpakse menghadap balik buku KPP..haihh..Bukan senang nak lulus kan..Rase sia-sia je aku lulus 45/50 dengan sekali ambik je dulu..
Tak sangke kite ade jodoh lagi =.="
Cerite sebenarnye,tempoh untuk selesaikan lesen L adalah SETAHUN selepas kite selesai KPP dan dapat sijil JPJL2A,(tak percaye try tengok buku balik..) So,aku dah daftar April 2011 dan ambik ujian komputer awal bulan Jun 2011, (sebab April 2011 aku sibuk buat report Latihan Industri aku..:(  ) Then,lepas je ujian komputer aku settlekan kursus 6 jam,tapi buat 3 jam dulu sebab PS Samy,tempat aku belajar ambik lesen tu tak buat direct,tapi masalahnye,lagi 3 jam tu aku nak buat bile,sebab aku dah nak daftar masuk poli untuk sem 5 pulak..

Oleh sebabkan aku berdegil tak nak sambung balance 3 jam tu kat tempat lain,kat tempat aku study tu,and time sem 5 and 6 pulak,aku rase macam pack sangat mase aku..setiap kali weekend,aku balik rumah kat Rawang,aku mesti siapkan assignment..Walaupun 3 jam je yang tinggal,aku tak dapat nak spent time untuk tu..Pelikkan aku ni..

So sampailah aku dah habis sem 6,settle final project,final exam ape semua...Tapi mase tu still dalam bulan April 2012 lagi.Aku pun dah tak perasan kene settlekan dalam mase setahun,ni cume kebetulan je,aku pun terus settlekan balance 3 jam tu.. Alhamdulillah dah settle,tapi aku terlupe nak bagi gambar..Satu lagi kekangan,aku kene pergi kursus pulak kt Perlis selame sebulan..Ingatdah nak terus bagi time balik dari belajar kerete tu,tapi memang terlupe jugak.. (Dah nasib..)

Bile aku dah balik dari kursus selame sebulan tu,sebabkan aku tak taw kan mule-mule,aku pun bagi lah gambar..Tapi,dah terlambat..Lesen L aku time tu memang tak dapat dikeluarkan dan aku terpakse ulang balik..Nasib baik Ps Samy tu baik,Kursus KPP aku tak payah bayar,bayar untuk exam sahaje dan kalau lulus,terus dapat lesen L.Tak payah kursus 6 jam.. Syukur sangat-sangat exam kali ni aku dapat 49/50 dengan sekali ambik...Hah! rase puas walaupun sepatutnye aku dah dapat P.
Kat sini lah name aku femes sekejap ...
At least dorang akan ingat aku..hahaha  -___-""
P/S : So moral of the story sape-sape yang boleh ambik lepas SPM tu,cepat-cepatlah ambik..Jangan tunggu dah sambung study,and janganlah bertangguh-tangguh...Memang susah sikit kalau tak ade lesen ni..Seriously... 






Designed by Nurul Husna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...