Monday, 25 June 2012

Susah ke?

Assalamualaikum..

Kali aku nak post pasal "Susah ke?" ..Actually aku sangat disappointed dengan sesetengah golongan yang bukan tak boleh tapi belum pandai nak hormat orang lain,cannot appreciate,cannot even say thanks,hurm..
I just can't stand with it anymore..But then,this is only I could do,and I can't figure out anything else to fix this matter..Well,sebab golongan tu adelah orang yang lebih tua daripade aku..@R^*d#!$ la.. haishh!!...but no matter what age pun orang tu,mude ke sebaye ke,lebih tua ke,aku memang tak kan melenting pun,.sebab bagi aku,kalau aku balas,sound,melenting ke ape-ape je la yang seerti dengannye,aku mesti dah kire sakit kan hati die balik kan,so aku dengan die tak ade beza lah macam tu..

Sorry to say..memang mintak maaf sangat-sangat sebab aku post macam ni,sebab aku memang tersangatlah upset dengan perkare macam ni..and aku tak boleh nak cerita kat orang lain sebab aku takut akan mengaibkan,mungkin aku akan terlepas pandang perkare-perkare yang tak sepatutnye aku cerita once bile si pendengar tu keep asking more and more questions..wallahualam la..aku tak pasti kalau care ni pun mengaibkan jugak..(Don't let me astray Ya Allah..)

So macam ni lah,hidup ni tak kekal pun,jadi bile dah buat salah dengan orang,better mintak maaf..mintak maaf dengan sincerely.. Bersungguh-sungguh mintak maaf  and janji kat orang tu and diri sendiri tak nak ulang kesalahan yang same lagi...Tu lah kan orang cakap,kalau buat dengan kucing ke,pokok ke,tak sengaje makan makanan orang lain ke,tak sengaje alih channel lain time orang tengah tengok program tv ke,tu memang senang sangat nak maafkan,lupekan,tapi kalau dah melibatkan manusia (hati manusia),tu yang complicated sikit..In my case,aku rase..i need time..untuk fikir lebih rasional,calming down myself,.

So Allah lebih taw ape yang terbaik,.aku pasti akan maafkan jugak,sebab nabi pun ampunkan umat..but not all of sudden..tahap kesabaran aku dah habis bacaan dah and it turns to be.. :'(  pssrtt..
So moral of the story,show your respect to anyone,everyone,everybody..semualah.. tak kisahlah die lebih mude,sebaye,and of course kepade yang lebih tua..bcoz,we might need each other..cume mungkin mase je belum sampai..kite tak taw kan what is going to be happend in our future..

Tak perlukan hadiah mahal-mahal pun untuk show respect dekat orang lain...cume jage hati orang lain dengan baik and appreciate every single thing of their good deed..Itu sahaje..tak susah kan? susah ke?

Friday, 8 June 2012

To my Ex boyfriend

Bismillahirrahmanirrahim..
Hari ni adalah hari terakhir aku di Ptss,Perlis..Esok (sabtu) insyaAllah aku akan balik ke Selangor,bas dijangkakan akan bertolak lebih kurang dalam jam 9.00 pagi.

Jadi,mungkin hari ni jugak lah hari last aku akan nampak dia.Dah dekat dua tahun aku dengan die clash,and dengan ex aku tu memang sesuatu yang buatkan aku belajar banyak sangat,ye lah mungkin itu kali pertame aku couple,kali pertame aku clash kot..

Aku anggap semua ni sebagai ujian dan takdir dari Allah untuk aku,dan aku sentiase cube berfikiran positif dengan segale pekara yang aku terima,yang jadi kat aku sepanjang aku kenal die,orang-orang di sekeliling die.Walaupun aku tak pasti ape sebab die nak clash,tapi aku terima,walaupun mula-mulanya aku sangat down.

Bukan senang untuk sentiase berfikiran positif,tolak semua rase sedih,rase marah,rase sakit hati,rase hati ni macam kene tikam..Memang susah,sebab aku pun manusia biase,bukan orang yang ade keistimewaan sampai boleh tepis semua rase tu macam tu je..

Alhamdulillah sangat dengan kesabaran aku,sebabkan aku fikir "kalau aku terima ujian Allah ni dengan ikhlas,Allah mesti akan berikan aku yang lebih baik ",jadi aku lepaskan die dengan ikhlas.Alhamdulillah jugak aku belum pernah marah die,atau gf die yang sekarang,walaupun sekali..Alhamdulillah aku berjaye tukar perasaan marah,benci kepade rase redha..

Sedar tak sedar dah dua tahun aku praktikkan diri aku jadi macam tu...alhamdulillah..


Mungkin akan ade orang yang kate aku hipokrit,tapi ini lah care aku..Terima kasih untuk naz yang dah banyak tolong aku dulu.Dari menangis bertukar senyum...terima kasih. :)

And to my ex : Assalamualaikum,maafkan aku sebab tak dapat jadi yang terbaik untuk kau.Aku dah cube yang terbaik,tapi still tak berjaye.Jadi aku anggap ini lah carenye untuk buat kau happy,dengan biarkan kau pilih jalan kau sendiri,.Walaupun care kau tinggalkan aku tu agak "tidak sepatutnye",tapi lame2 aku redha.Aku belajar maafkan kau dan percaye Allah ade perancangan yang lebih baik untuk aku.Jangan risau,sekarang aku dah maafkan semua orang,insyaAllah,Allah mesti akan beri yang terbaik untuk aku.So,gudluck untuk kau dekat luar sane.Lepas ni kite dah tak nampak antara satu same lain.Sedar tak sedar dah dekat 2 tahun semua ni berlaku.

Lagu kat atas tu untuk kau,walaupun bukan semua liriknye untuk kau.Aku happy sebab kau dah happy..
Cuma kau doakanlah aku pulak ye,semoga aku dapat seseorang yang beriman,baik,terima aku seadanye,boleh buat aku happy,ade dengan aku susah dan senang..

Mintak maaf lagi sekali untuk semua kesalahan aku dekat kau sebelum ni..Aku doakan yang terbaik untuk kau.GOOD LUCK! :) Till then,Bye,Assalamualaikum. :) Smile always ..^__^

Thursday, 7 June 2012

220-701 Comptia A+

Lepas dekat sebulan menapakkan diri kat PTSS,perlis ni,sampai jugak akhirnye hari untuk aku jawab exam yang akan menentukan aku dapat sijil certification Comptia ni ke tak.Tapi,aku kene make sure aku lulus kedua-dua paper,paper (220-701),banyak pasal essential dengan (200-702) yang banyak pasal ape tindakan yang seorang technician perlu buat terhadap sesuatu situasi,then barulah aku boleh dapat certification professional tu.

Exam start dalam pukul 2.00 petang lebih kurang,dan semua candidate tak akan dapat soalan yang same.Mungkin ada yang same,tapi secare random dan tak kan 100% same.

Malang sekali,aku fail ! Sedih ! sangat sedih...yang paling aku terfikir sekali,kawan aku,Karimah,yang aku buat discussion same2 malam sebelum exam tu,lulus and soalan yang kitorang discuss tu kebanyakannye keluar,tapi aku tak jumpa langsung soalan yang kitorang discuss malam tu.

Tu lah namenye rezeki..Tak ape lah,insyaAllah rezeki aku ade,tapi belum sampai..Disebabkan tahap kesedihan yang tibe2 naik mendadak,sampai air mate pun tak terkeluar..Sampai aku rase dah tak bersemangat nak ambik next paper,(200-702) tu. Ape pun,tahniah untuk karimah ! you did a good job girl!

Tapi memang kesilapan aku jugak,aku tak prepare dari minggu first..Bende nak study banyak,and soalan ade 100,1 soalan 10 markah,so semua sekali 1000 markah.Markah lulus 675 per 1000.. (markah aku dirahsiakan,tapi main point nye,aku fail..:'(  ) so should be aku prepare and buat ulang kaji dari awal..usaha kena dilipat gandakan..memang aku ade inisiatif untuk study,tapi aku suka bertangguh! tak de disiplin,..haa tu lah aku..silap besar..

Memang tu lah sifat dalam diri ni yang perlu dibuang..ye,perlu buang! haishh..rase serba salah dengan Sir sebab tak dapat nak membuat sesuatu yang dapat mengembirakan sir..At least macam hadiah untuk membalas jasa sir yang dah ajar dekat sebulan ni...

At first,aku memang rase down sangat sebab fail tu,tapi insyaAllah aku akan cube yang terbaik untuk paper yang seterusnya jumaat ni..Kalau lulus,insyaAllah aku boleh re-seat semula paper (220-701) yang aku fail tu..Cuma kene la stay untuk beberape hari lagi kt Perlis ni..Sir pulak dah balik hari ni.So tak taw lah macam mane..InsyaAllah nanti akan dibincangkan lagi dengan parents aku.Kalau ramai yang nak re-seat,aku re-seat sekali..

Actually aku boleh la sebenarnye..Cuma aku ade sifat suke bertangguh and tak berdisiplin and tak consistent..Tu lah masalah aku..Jadi aku harap sangat ade orang yang mampu untuk tolong aku atasi sifat yang buruk ni..aku bukan tak percaye kat diri sendiri,tapi ye lah motivasi diri tu cepat hilang..

Macam biase,aku suke untuk share something yang orang lain pun boleh dapat jugak manfaatnye..
Ni adelah link ye,yang mane ianya adalah tips untuk kite belajar dengan lebih berkesan,then boleh la lulus exam kan..hehe
Sila-sila lah bace..:)
                                           Tips lulus exam..jangan tak study..sedih nti fail..:(

Jadinya,lepas bace blog tu,aku rase perkare yang aku kene improve adalah macam :


Mengulang kaji secepat mungkin. Ulangkaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).  Ulangkaji sekerap  mungkin.


Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham 


Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya. Tampal maklumat yang rumit di tempat yang biasa dilihat.


Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh dan malas.  


 Buat Persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru. Untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.



Berbuat baik kepada guru. Sentiasa menghormati dan menyayangi guru.

Baca doa tanda kesyukuran selepas belajar




Saturday, 2 June 2012

Ber "broga" di PTSS,Perlis.

Pagi tadi aku dengan kawan-kawan aku ( efa,tasha,aniz,sharima,salehona n syahirah) pergi ber "broga" kat bukit Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin,Perlis atau singkatannye PTSS.Dalam pukul 8.00 pagi jugak la gerak,plan awal nak gerak pukul 7.00 pagi..tapi kite hanye mampu merancang..kan2..betul x? hee

Tapi sayang sekali sebab keluar2 je,tibe2 hujan...mule2 rase kawan-kawan aku ni xde rezeki la nak panjat bukit "broga" tu..aku dah pernah naik da bukit tu,sebab tu pagi td aku bawak dorang..che wah..
Kirenye ni kali kedua dan terakhir aku naik bukit tu,tapi tadi kawan aku,efa ajak aku naik stage yang kirenye stage yang paling tinggi lah kat mini broga ptss tu.huhu..fuhh..mule2 tu aku hampir tergelincir..

First sebab selipar (haa ade jugak orang daki bukit pakai selipar kn..:P ),selipar aku tu licin sikit..Lepas tu tibe2 ade orang call pulak time aku tengah mendaki tu..salah jugak kot,aku pun jawab call time mendaki,.(bagi taw call jap lagi je..hehe ) nasib baik lah tak jadi accident pe2 kat situ..Kalau tak sia2 je..nak ambik exam lagi..

So,alhamdulillah sangat2..efa ade offer selipar die,tapi tak sampai tangan aku nak ambik..so aku pun dengan pantas fikir,kalau aku teruskan jugak aku mesti tergelincir guling2 sampai bawah..haha..Perhh tak nak aku...dah la semua tu batu..so aku ambik langkah tanggalkan selipar..daki sampai atas berkaki ayam..hehhee

alhamdulillah..selamat jugak sampai...ni la die..semua gambar2 aku dengan efa kat bukit broga tu..gambar2 dengan dorang yang lain belum dapat kat tangan aku lagi..so tak dapat nak masukkan sekali..:(








Designed by Nurul Husna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...