Monday, 6 July 2015

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 | Amalan Berbalas Juadah Di Bulan Puasa

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai ya ukhi ya ukhti...untuk #Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015 tajuk yang kelapan ni,tajuk yang dah diberi adalah #AmalanberbalasJuadahDiBulanPuasa..

Thank you google ; Ini bukan una okay hehe..

Erm..tajuk yang kelapan ni mengingatkan una yang rasanya macam dah lama tak buat amalan saling bertukar juadah ni...Last una nampak amalan ni pun masa una kecil-kecil dulu..time sekolah rendah..itu pun time kat kampung,..kesian jugak adik-adik una yang tak pernah dapat pengalaman tukar juadah ni..

Sekarang pun still ada sebenarnya amalan ni tapi macam dah jarang nampak..Tapi dulu memang selalu nampak,macam yang una pernah cerita sebelum ni,una spend time Ramadhan kat kampung sebab tengah cuti sekolah..ada jugak jiran-jiran nenek yang selang 10 rumah pun boleh hantar juadah,then lepas tu una ikut ucu (pak su) una hantar pulak juadah kat jiran tu..

Sayanglah..sebab amalan ni macam dah berkurang sekarang ni,amalan ni tak merugikan pun,malahan rezeki kita jadi lebih berkat..Konsep bertukar juadah ni,bukan kita nak harapkan balasan sangat daripada orang yang terima tu,lagi-lagi kalau dia memang kurang berkemampuan,kalau orang yang terima tu balas,alhamdulillah..kalau tak pun tak apa..tapi yang penting kita nak eratkan ikatan silaturrahim.. 

P/S : Tapi mesti ada satu dua kes yang tak pulang pinggan,jangan cepat judge...sebab mungkin mereka tak sempat nak reply,esok-esok inshaa Allah akan reply jugak..okay?

Wassalam.

Love,Fi Hifzillah.
~UNA~

2 comments:

  1. memang dah x banyak nampak org bertukar juadah berbuka ni....biasanya kalau dulu bagi juadah kat jiran dapat balik pinggan penuh jugak.....bagus amalan ni....sama2 dapat pahala sedekah disamping dpt merasa pelbagai jenis juadah.... :)

    ReplyDelete
  2. Bertukar juadah ni kalau dulu2 ramailah yang buat..sekarang ni mcm dah kurang..mungkin masing2 bz..tapi kat kampung2 masih buat lagi..:)

    ReplyDelete

Designed by Nurul Husna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...