Monday, 20 April 2015

Resepi Kek Batik

Hai.. Assalamualaikum ;)

Weekend baru-baru ni ade beberapa orang customer contact dan order kek dengan una,dan biasanya una akan "go through" sekali imbas resepi kek yang customer dah order tu untuk make sure yang una tak tersalah ingredient atau tak tertinggal mana-mana ingredient yang diperlukan...Sebab una tak selalu buat kek,unless ada order time weekend,public holidays,events dan time hari raya.So probability untuk tertinggal ingredient tu ade,walaupun peratus dia tak besar...hehehe 
(Cheh macam buat calculation pulak ade peratus-peratus..)


Nak jadikan cerita,buku resepi una tertinggal kat kolej,so apa lagi melilaulah cari resepi..memang boleh je nak search kat internet,tapi una yang rasa tak best sebab tak gunakan resepi yang asal yang una selalu guna..Just tak nak rasa dia lari je,tak kan nak jual hasil experiment kan,at least yang experiment tu biar kita yang test dulu..hati customer kene jage okay..barulah berkat dan customer pun suka..cheewah..Lagi pun ni resepi yang ibu una bagi kat una..bukan je senang,tapi memang cepat sangat nak buat dia..Jadi sebagai langkah berjaga-jaga,una tulis kat sini siap-siap...wink wink..


Resepi Kek Batik Mudah

Bahan-bahan

  1. 2 Paket biskut Marrie ( Perisa Biasa dan Perisa Coklat )
  2. 1 cawan majerin 
  3. 1 cawan gula pasir / gula aising
  4. 4 biji telur
  5. 1/2 tin susu pekat
  6. 5 sudu makan serbuk koko
  7. 10 sudu makan milo
Cara
  1. Patahkan biskut Marrie ( 4 bahagia ).Then,ketepikan.Saiz tu agak-agak kan je..tak payah fix sangat hehe..medium size would be nice...;D
  2. Pukul majerin dengan gula sampai kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu,selang seli dengan kacau majerin tu,sampai adunan rata.
  4. Masukkan suku,kacau lagi.
  5. Masukkan serbuk koko dan milo,kacau lagi.
  6. Masak adunan tadi dengan api yang perlahan,kacau sampai pekat.
  7. Then,masukkan biskut Marrie,gaul sampai sebati.
  8. Masukkan dalam bekas,dan tekan adunan sampai mampat dan padat.(tak ada ruang udara sebab bila nak potong nanti dia tak pecah)
Ni je bahan-bahan dia
Patahkan biskut marrie cenghini..
                         

Pukul majerin dengan gula

Masuk telur satu-satu then pukul lagi sampai kembang

Once dah campur susu,dia akan jadi cam ni..

Lepas tu,letak serbuk koko dan milo pulak

Masak atas api yang perlahan je,dan keep stirring sebab tak nak dia melekat kat bawah

And then,bila colour coklat tu dah gelap sikit,campur biskut.Yang ni kene buat cepat sikit taw
sebab tak nak nantik coklat tu cepat keras.Nanti jadi tak sebati pulak,dan nampak coklat macam sikit..

Bila dah campur semua biskut,cepat-cepat masuk dalam bekas sebab nanti kalau dah keras jadi susah nak mampatkan.. Advice from ibu..hehe.

Haa cam ni lah rupa dia last nanti

Taddaaaa.... dan siap packing dah sekali..
P/s : Okay itu je untuk kali ni,bolehlah cuba resepi ni okay..doakan business una berkembang lagi untuk masa akan datang..business je tau,jangan doakan tuan dia kembang sekali..haha..kalau korang nak tanya apa-apa resepi kek lain, boleh contact una kat Fb,Instagram atau Twitter una ye..inshaAllah kalau ada apa-apa tips,una akan share.. :)

Assalamualaikum..bagi tau una kalau korang try nanti okay..

Love,
Una.

14 comments:

  1. Baru buat smlm..hehe... tp kita buat simpel je

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke..huhu so macam mane rase die okay tak..? next time una share resepi lain pulak okay ;)

      Delete
  2. sedapnya kek batik.... dah lama tak makan... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lah resepi una tu..senang and cepat je taw...

      Delete
  3. dah lama xmakan kek batik.. nak buat pun, kat rumah sewa takde peti sejuk :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak una buatkan pun boleh je...contact una kat twitter aor instagram okay..hehe

      Delete
  4. ooo...len la cara wat kek batik awak ni...tp nmpk mcm menarik

    http://lonafreak.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..lain sikitkan.. sebab tu una suka stick kat resepi ni...sebab cepat dan senang...yang paling best,within 1 hour dah siap..hehehe

      Delete
  5. Rindunyaaa nak makan kek batik. Kak favourite ni tauuu. Haih lepas tengok gambar rasa nak buat la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..try taw..tazabarr nak dengar cerita awk buat kek nanti..hehe

      Delete
  6. it's been a while since I made one myself..always make this back when i was still in school, but i dont remember beating the egg and flour tho hahaha~ would love to try your recipe in the future ^^

    ReplyDelete
  7. nak try guna resepi una ,nampak senang :)

    ReplyDelete
  8. dh lama tak buat kek batik..

    ReplyDelete
  9. gila dah lama nak makan kek batik. smpai skrg x mkn lagi. :'( nak!!!

    ReplyDelete

Designed by Nurul Husna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...