Hai.. Assalamualaikum ;)
Weekend baru-baru ni ade beberapa orang customer contact dan order kek dengan una,dan biasanya una akan "go through" sekali imbas resepi kek yang customer dah order tu untuk make sure yang una tak tersalah ingredient atau tak tertinggal mana-mana ingredient yang diperlukan...Sebab una tak selalu buat kek,unless ada order time weekend,public holidays,events dan time hari raya.So probability untuk tertinggal ingredient tu ade,walaupun peratus dia tak besar...hehehe
(Cheh macam buat calculation pulak ade peratus-peratus..)
Nak jadikan cerita,buku resepi una tertinggal kat kolej,so apa lagi melilaulah cari resepi..memang boleh je nak search kat internet,tapi una yang rasa tak best sebab tak gunakan resepi yang asal yang una selalu guna..Just tak nak rasa dia lari je,tak kan nak jual hasil experiment kan,at least yang experiment tu biar kita yang test dulu..hati customer kene jage okay..barulah berkat dan customer pun suka..cheewah..Lagi pun ni resepi yang ibu una bagi kat una..bukan je senang,tapi memang cepat sangat nak buat dia..Jadi sebagai langkah berjaga-jaga,una tulis kat sini siap-siap...wink wink..
Resepi Kek Batik Mudah
Bahan-bahan
- 2 Paket biskut Marrie ( Perisa Biasa dan Perisa Coklat )
- 1 cawan majerin
- 1 cawan gula pasir / gula aising
- 4 biji telur
- 1/2 tin susu pekat
- 5 sudu makan serbuk koko
- 10 sudu makan milo
Cara
- Patahkan biskut Marrie ( 4 bahagia ).Then,ketepikan.Saiz tu agak-agak kan je..tak payah fix sangat hehe..medium size would be nice...;D
- Pukul majerin dengan gula sampai kembang.
- Masukkan telur satu persatu,selang seli dengan kacau majerin tu,sampai adunan rata.
- Masukkan suku,kacau lagi.
- Masukkan serbuk koko dan milo,kacau lagi.
- Masak adunan tadi dengan api yang perlahan,kacau sampai pekat.
- Then,masukkan biskut Marrie,gaul sampai sebati.
- Masukkan dalam bekas,dan tekan adunan sampai mampat dan padat.(tak ada ruang udara sebab bila nak potong nanti dia tak pecah)
Ni je bahan-bahan dia |
Patahkan biskut marrie cenghini.. |
Pukul majerin dengan gula |
Masuk telur satu-satu then pukul lagi sampai kembang |
Once dah campur susu,dia akan jadi cam ni.. |
Lepas tu,letak serbuk koko dan milo pulak |
Masak atas api yang perlahan je,dan keep stirring sebab tak nak dia melekat kat bawah |
And then,bila colour coklat tu dah gelap sikit,campur biskut.Yang ni kene buat cepat sikit taw sebab tak nak nantik coklat tu cepat keras.Nanti jadi tak sebati pulak,dan nampak coklat macam sikit.. |
Bila dah campur semua biskut,cepat-cepat masuk dalam bekas sebab nanti kalau dah keras jadi susah nak mampatkan.. Advice from ibu..hehe. |
Haa cam ni lah rupa dia last nanti |
Taddaaaa.... dan siap packing dah sekali.. |
Assalamualaikum..bagi tau una kalau korang try nanti okay..
Love,
Una.
Baru buat smlm..hehe... tp kita buat simpel je
ReplyDeleteye ke..huhu so macam mane rase die okay tak..? next time una share resepi lain pulak okay ;)
Deletesedapnya kek batik.... dah lama tak makan... :D
ReplyDeletetry lah resepi una tu..senang and cepat je taw...
Deletedah lama xmakan kek batik.. nak buat pun, kat rumah sewa takde peti sejuk :'(
ReplyDeletekalau nak una buatkan pun boleh je...contact una kat twitter aor instagram okay..hehe
Deleteooo...len la cara wat kek batik awak ni...tp nmpk mcm menarik
ReplyDeletehttp://lonafreak.blogspot.com/
kan..lain sikitkan.. sebab tu una suka stick kat resepi ni...sebab cepat dan senang...yang paling best,within 1 hour dah siap..hehehe
DeleteRindunyaaa nak makan kek batik. Kak favourite ni tauuu. Haih lepas tengok gambar rasa nak buat la pulak
ReplyDeletehaa..try taw..tazabarr nak dengar cerita awk buat kek nanti..hehe
Deleteit's been a while since I made one myself..always make this back when i was still in school, but i dont remember beating the egg and flour tho hahaha~ would love to try your recipe in the future ^^
ReplyDeletenak try guna resepi una ,nampak senang :)
ReplyDeletedh lama tak buat kek batik..
ReplyDeletegila dah lama nak makan kek batik. smpai skrg x mkn lagi. :'( nak!!!
ReplyDelete