Wednesday, 12 August 2015

Menari seperti tiada manusia yang melihat

   Assalamulaikum & Selamat Sejahtera

Hari ni terasa macam nak exercise sebab badan dah rasa macam lemau je..tak cergas dan tak bermaya langsung..tapi memang malas kalau sampai bab kena pergi jogging..selalu masa training Taekwondo pun kalau kena lari keliling gelanggang untuk warm up,mesti rasa macam terseksa sangat..Dan lepas tu tiba-tiba dapat idea untuk exercise dalam bilik je, zumba je senang..una search je zumba kat Youtube,then ternampak pulak lagu Selena Gomez,The Heart Wants What It Wants..Haa lepas tu una dah start buat step sendiri..hehe..It just come out automatically...=D

Thank you google


Thank you google

Kerana menari itu juga hobiku

Macam yang kita biasa dengar,kalau sesuatu tu memang dah jadi sebahagian daripada jiwa,walaupun dihalang sekuat mana sekali pun,akan ada suatu masa ia tetap akan terpancar dari diri..wahhh ayat..Dulu,masa umur dalam range 13-14 tahun,una ada hobi yang adik beradik una yang lain tak ada,iaitu,menari... ikut siapa pun tak tahu.hehe.

Dulu,una paling famous dengan title orang yang paling lama mandi dalam bilik air..Masuk bilik air nak mandi tapi tak dengar bunyi air..sunyi sepi..pastu nanti tiba-tiba dengar bunyi macam orang tengah bersilat. hehhee..Haha ye lah..sebab una menari dalam bilik air..sebab tak nak bagi orang marah,next timenya, una tak nak bagi kantoi,una meari sambil pasang air shower.Rupa-rupanya lagilah kena marah,sebab membazir air..haha nampak tak budak-budak lagi masa tu..



Thank you google

Larangan untuk menari..

Suatu ketika dulu,una pernah dilarang untuk menari sebab benda ni tak mendatangkan faedah untuk una sebab una tak akan boleh menari pun kat luar,sebab sebagai seorang perempuan Islam,una perlu menjaga aurat..Sebabkan tak nak derhaka,una pun ikut cakap parents..

Lagi pun parents una cakap kalau nak ada hobi pun,biarlah hobi tu mendatangkan hasil,macam join sport ke,belajar buat kek,belajar masak ke,yang mana una dah buat pun...hehe..una dah join pun Teakwondo,dah pergi banyak tournament,dan una dah pun belajar buat kek dan una ade bisnes kek sendiri sekarang..Alhamdulillah lah..kalau tak dengar cakap dulu,mungkin jadi apalah sekarang.

Jadinya,una nak nasihat untuk adik-adik yang mungkin terbaca entri ni,kalau parents tak bagi buat sesuatu tu,jangan sesekali melawan atau memberontak,sebab mesti ada kebaikan disebalik larangan tu.Cubalah untuk berikan yang terbaik untuk parents kita sebagai membalas jasa mereka yang dah melahirkan kita kat dunia ni,susah payah membesarkan kita dari kecil lagi..okay..janji tau!


Thank you google
Pengaruh TV

Kalau dulu,una start menari sejak adanya Akademi Fantasia,dan dari situlah una tahu yang una rasa happy and puas bila menari,..time ada diari Akademi Fantasia,selain una tunggu-tunggu kan any games yang diorang buat,una akan tengok and belajar sekali step tarian setiap minggu Akademi fantasia tu..Haa memang una boleh hafal okay tarian diorang..dah kalau setiap hari ulang siaran je mahunya tak hafal..haha..Selain tu jugak,una peminat fanatik artis Korea dulu,tapi minta lelaki je..then una suka tiru tarian diorang dalam lagu-lagu yang diorang sampaikan..susah sikit nak belajar tapi best.. =D


P/S : Okay dah habis dah bebelan una..Next,una akan share kebaikan menari,which is menari sebagai terapi on my next entry..inshaa Allah..Bye,and have a good day..

Wassalam.

Love,Fi Hifzillah.
~UNA~






24 comments:

  1. Kalau menari untuk lepaskan stress pun boleh je.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul,bagi sy kalau sy menari sebenarnya kita tengah bagitau jugak yang kita tengah happy ke tak time tu...dia macam ibarat the songs could speak to me..sastera sgt ayat...

      Delete
  2. Sop x pandai menari sbb keras cam kayu.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. x apa..mungkin ada kelebihan kat bahagian lain..yang itu kita sendiri kena discover...hehe ikut kata hati...chewah

      Delete
  3. xpa... menari untuk senaman pun boleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul..sebenarnya kalau nk bandingkan menari dengan jogging,pendapat sy sendiri,menari lebih byk keluar peluh...dan lepas tu rasa lebih segar...huhu

      Delete
  4. Tak sangka Una minat menari... Sekarang dah belajar teakwondo pula yer ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa mesti Encik Zumal x pcaye kan..kalau org tengok sy dari luaran mcm lain..sekali minat benda mcm x sesuai dgn personaliti luaran...huhu tapi una dah lame join taekwondo sebenarnya..

      Delete
    2. Kita tak boleh nilai insan dari luaran kan.... Apa pun yang Una pilih tu ada manfaat untuk diri Una... Tak salah ^-^

      Delete
  5. Suka tengok orang menari, nampak best je. Hehe. Menari pun exercise jugak kan, boleh keluarkan peluh. Bagus untuk tubuh badan kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup btl..sy pn suka jugak..sy pernah tgk dancers dari Jepun menari live kat penang dan rasa macam nak join je..huhu..

      Delete
  6. tak sangka ada bakat terpendam...huhu..


    hati2 zumal..jangan sampai kena flying kick..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe alhamdulillah..saya pun tak sangka ada minat menari yg adik-beradik sy lain xde pn..dan lepas tu ibu sy ckp jugak sy ada bakat buat kek jugak sebab ingatkan org main sukan taekwondo ni buat kek mungkin xjadi..rupanya siap boleh jual..hehe alhamdulillah

      Delete
    2. Hehe, Kak Yan... sy memang takut dia ^-^

      Delete
  7. Salam Una,

    Menari boleh dijadikan kerjaya, joinlah mana2 kebudayaan Negeri boleh jadi penari kebudayaan or penari iringan.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih utk suggestion..huhu tapi una cuma minat menari sorang-sorang je hehe..

      Delete
  8. nampaknya una ada kelebihan dari segi menari.. *thumbs up!* ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...awk pn mesti ada kelebihan kat bahagian lain jugak...share lah..

      Delete
  9. Hi, i like ur blog, please visit my blog and aslo join, thank you liz-juelita.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. akak suka mkn kek org buat je...hehe.hobi jugak tu kan..haha

    ReplyDelete
  11. Menarik pun bagus jugak untuk bersenam... bolehlah slim badan sikit. Bolehlah teruskan menarik kat bilik air, tiada siap[a yang nampak.

    ReplyDelete
  12. Bolehlah juga menarik untuk hilangkan stress... maklum sajalah banyak kena fikir hari-hari.

    ReplyDelete
  13. Wow...boleh menari rupanya. Bagus la jugak menari ni kan kira mcm exercise la jugak. Kalau saya memang x reti la menari ni. Kadang2 nampak hebat jugak org menari ni boleh hafal step yg complicated tu..

    ReplyDelete
  14. kalau menari kat rumah untuk kesihatan, boleh insyaAllah.
    kalau assignment memang nak tak nak kena buat juga kan.
    setuju sangat bab parents tu. ;)

    ReplyDelete

Designed by Nurul Husna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...