Sunday, 15 March 2015

Kaki juga aurat,sayang.

Hai assalamualaikum




Aku sebenarnye dah lame nak tanye..tapi macam rase malu and still need to find the right time nak tanye..yang aku fikir..yang pakai stokin ni may be sebab pakai kasut bertutup,then tak nak kaki berbau or may be sejuk bile bukak kasut dalam air cond..emm..logik..logik...Then aku tanye jugak dekat kawan aku ni time kitorang tengah study..

Aku : Kenape ade certain perempuan pakai stokin and ade certain perempuan tak pakai stokin? saje-saje je eh? sebab pakai kasut bertutup ke? sebab sejuk? kaki tu aurat jugak ke? kan pakai seluar and kain..tak pakai stokin pun kire tutup aurat jugak kan?
(and yang tak pakai stokin tu aku sendiri lah..huhuhu. )

Kawan aku : Oh...aah..sebab kaki pun aurat..huhu..basically aurat kalau kite nak tau aurat kite tertutup sempurna ke tak,kite fikir care kite berpakaian tu boleh bawak untuk solat ke tak..maksudnye sesuai tak untuk kitesolat even tak payah pakai telekung.Kalau dalam solat,kite tutup semua anggota kecuali muke dengan tapak tangan kan..so,samelah jugak bile kite kat luar..Pakai stokin tak wajib pun..tapi sesuai untuk keselesaan kite better pakai je..senang..huhu yang penting tutup aurat. (Die pakai stokin) 

Aku : Oh ye ke...ya Allah selame ni una ingat kaki tu bende biase..dalam solat tu sebab kite pakai kain labuhkan..so automatic tutup..thank you sebab bagi tau (malu...tapi relax je la..haha)

Kawan aku : Tak sangke jugak una tanye soalan macam ni..tapi baguslah..hehe..same-same belajar tak pe..

So lepas incident tu aku terfikir,selame ni aku belum tutup aurat dengan sempurna..Nenek  pernah ingatkan aku pakai stokin,tapi aku ingat untuk saje-saje..Nasib baiklah Allah bukak pintu hati aku nak tanye die...

Untuk tau lebih lanjut bolehlah pergi website ni -----> Hukum memakai stokin 
atau google yang lain-lain.search kat youtube pun okay..aku pun still nak belajar lagi...

 Well,life is too short for us to wait and tomorrow is a guarantee..Tak ade ape yang kite patut utamekan kat dunia ni selain mencari redha Allah :)

P/S : Selangkah kite berusaha mendekatkan diri dengan Allah,.seribu kali Allah akan lebih dekat dengan kite..InshaAllah..

1 comment:

  1. info bagus,tapi amy pun maseh lalai tentang kaki padahal sudah tau kaki itu aurat

    ReplyDelete

Designed by Nurul Husna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...