Sunday, 30 October 2011

Yang lepas biarlah lepas @ yang lepas perlu dikenang?

   Erm..time kat blog yang lame dulu,of course la aku de cerita pasal moment-moment penting dalam hidup aku, tapi tak kisah sangat la sebab semua tu bukan tak penting,tapi memang tak kisah sangat la..dalam erti kata lain,yang lepas biarlah lepas...lagi pun,tak banyak sangat pun yang aku tulis,ye lah dah asyik lupe lupe email,lupe password je kejenye,pastu wat baru,pastu lupe lagi...hahaha..tapi kali ni harap-harap tak jadi macam tu lagi sebab dah guna cara selamat...hehe.

   Cuma ade satu perkara yang aku rase terkilan sebab tak dapat nak selamatkan..bende tu adalah cerita aku tentang seorang hamba Allah yang sekarang ni still study kat Cairo,Mesir...study Syariah Islamiah, mase tu die balik Malaysia sebab Mesir tengah bergolak..Ala time Mesir de konflik dalam awal-awal 2011 ni..Die tu senior aku time sekolah dulu sebanarnya,lepas tu tah macam mana boleh terjumpa balik..lame tak jumpa,last pun darjah enam dulu.Pelik jugak tu macam mane lah die boleh kenal aku lagi..ermm rase nak nangis jugak la sebab tak dapat tengok balik ape yang aku dah tulis dulu-dulu tu..tapi nasib baik lah gambar-gambar still ade lagi..erm memang banyak cerita dengan die kalau ikutkan,tapi nak cerita memang panjang sangat lah..ermm kalau yang ni aku rase aku x boleh terima kalau orang nak suruh aku jadikan yang lepas biarlah lepas...sedih-sedih...
 


 Ni lah rupanya student Mesir tu..:)

                                                                 Kat Ulu Yam,Selangor.


    Hmm ade satu lagi cerita yang aku still ingat dalam blog aku tu,aku ade kawan mat salleh yang fasih cakap Melayu,kenal die pun dari internet ni la..mula-mula tu takut jugak nak kawan dengan die,takut aku nanti kene tipu ke ape ke...tapi die kate die tak merbahaya,okay macam orang lain..so aku pun beranikan diri..nama die,Steven,steven ape tah..dari Jerman,umur die,34 tahun, die kerja sebagai guru tutorial untuk subjek Mathematic,Bahasa Inggeris dan "bahasa dunia" dan jugak guru music dekat salah satu tempat dalam Jerman tu.Die suka melancong,and sangat kenal Malaysia katenye,semua tempat kat Malaysia die dah pernah pergi.Tempat-tempat lain adela macam Eropah,Korea,Jepun,Australia,..sebabkan aku suke Korea aku suruhlah die ajar aku bahasa Korea,and die ajar,die ajar aku tulis nama dalam bahasa Korea..tak ade lah susah sangat sebenarnye..
    
     erm,die pun ade kawan melayu kat Jerman tu sebab tu lah die pandai cakap Melayu,dah belajar..and taw jugak la pasal agama Islam.Bile aku online,die selalu ingatkan aku untuk pergi solat.Aku pernah tanye die,die taw pasal Islam,so apa pandangan die tentang Islam...erm sebenarnya tak,die cuma kenal Islam dari luaran,die belum betul-betul kenal Islam.And die ade jugak cakap Islam ni susah..lagipun,die cakap kenapa ada orang Islam yang berperangai macam orang kafir..so macam mane pun Islam ni x boleh dipaksa,aku pun x cukup ilmu sangat nak cerita lebih-lebih..yelah kadang-kadang kita memang tak terlepas dari buat dosa.tah betul ke tak betul die tu pun aku x taw.
    Tapi aku dah lame pun lost contact dengan die,sebab die pernah kata cara aku fikir belum cukup matang,and ade lagi pe tah tak ingat..tapi die ade suruh aku usaha betul-betul kalau aku nak kn sesuatu..Lepas tu tah ape-ape tah,die yang add aku,lepas tu die yang remove aku..tak kesah pun la...bagi aku yang lepas tu biarlah lepas je...

No comments:

Post a Comment

Designed by Nurul Husna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...