Happy New Year and happy study semua student

Hello Assalamualaikum

Harap-harap tak terlambat lagi nak ucapkan Happy New Year untuk semua pembaca blog saya..dan selamat bertabah struggle for final exam untuk student-student IPTA terutamanya yang tengah dalam musim exam sekarang..For sure..saya boleh jamin mesti 31/12 mood semua student kelaut punya..kalau ada yang gigih study juga,tahniahlah,korang memang hebat !

Here,i have some tips belajar yang berkesan untuk share kepada sesiapa yang bergelar student..regardless awak study kat mana pun,termasuklah student-student tutor saya ye..(kalau diorang jumpalah blog ni hahah) .Somehow,ada beberapa tips ni juga boleh di apply masa kerja nanti juga.So,let's start.

1. Don't procrastinate (Jangan bertangguh) 

Seriously saya sendiri pernah ada problem dengan tabiat ni,and I always blame myself afterward,tapi alhamdulillah sekarang dah fully recovered,in shaa Allah. Tak tau lah,dia macam ada something dalam otak ni yang cakap "laterlah..laterlah..alah ada masa lagi ni..jap lagi lah.."So,cara saya overcome adalah,dengan buat jadual untuk setiap perkara yang saya nak buat,dan saya allocate specific masa untuk perkara tu dan mesti follow jadual tu strictly.
  Related image

credit : google image

Yes,mesti akan ada yang cakap "alah dah pernah buat,tapi kecundang juga.." Sebab saya sendiri pernah cakap ayat ni kat orang yang pernah suggest saya untuk buat jadual..haha..Sebagai seorang yang mudah distract,saya akan make sure,jadual saya interesting, which mean,saya akan buat benda yang interesting bagi saya everyday.Kalau pun saya terpaksa selitkan perkara yang a bit susah for me on that day,contoh 'this part' for project..atau,study for this certain topik sampai faham,saya akan selitkan juga perkara yang best,contoh pergi gym ke,tengok movie ke,lepak dengan kawan buat assignment kat Mcd ke.anything lah..

In case kalau ada jam dalam jadual tu yang kita tak dapat follow sebab ada emergency lain,kena cepat-cepat replace kat hari-hari berikutnya.


Til then,nanti saya sambung lagi in shaa Allah..Got something else to do now..Try dulu yang ni,slow-slow kita upgrade diri kita okay..in shaa Allah..sorry guys..Happy new year and be good ! Dah 2019 ni  kita train untuk quality kan masa kita sebaik mungkin okay..

Jazakallah guys..

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Happy New Year and happy study semua student

  1. Selamat tahun baru 2019. Good luck yer 👍

    ReplyDelete
  2. happy new year. and good luck pd semua student yg tengah prepare nak amek exam.

    ReplyDelete

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.