Tuesday, 25 August 2015

Cinta Palsu Atau Cinta Hakiki?

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera

Thanks Uncle Google

Entry ini dituju khas untuk yang belum bernikah..tapi yang dah bernikah pun boleh baca untuk dijadikan teladan untuk kaum keluarga atau kenalan yang belum bernikah...wink wink wink... =D

Apa patut dibuat kalau sukakan seseorang?

Kalau suka seseorang,cuba jauhkan diri dari dia..( Boleh ke?..Boleh..In shaa Allah..) Masa tu baru kita boleh bezakan kita suka seseorang tu sebab nafsu (nafsu maskud kat sini ikut perasaan okay..) atau sebab Allah.Kalau suka sebab nafsu,kita rasa tak boleh jauh dari dia..Ini lah permainan syaitan...Ada je rasa tak kena,Takut dia curang lah...takut dia tinggalkan kita lah...

Bukan ke kalau kita sukakan seseorang tu,kita sepatutnya percayakan dia,dan letak keyakinan dan berserah sepenuhnya pada Allah ..sebab Allah yang jaga hati kita...

Kalau kita suka sebab Allah,kita akan cuba kawal perasaan.Tak contact,tak jumpa tanpa sebab yang betul-betul penting.Kita akan lebih cuba untuk jauhkan diri sebab takut Allah kurangkan rasa sayang antara satu sama lain.Sebaliknya,akan sentiasa mention nama dia dalam setiap doa,sebab Allah yang pegang hati dia dan kena yakin Allah mesti akan kuatkan hati kita selagi kita tak buat apa yang Allah larang..In shaa Allah..

Thanks Uncle Google

Sebab Allah tahu apa yang terbaik untuk kita

Percaya tak Allah pengatur terbaik hidup kita? Una percaya..dan ampa pun wajib kena percaya..Siapa lah kita untuk nafikan perasaan yang hadir.Siapa kita untuk tolak fitrah yang datang.Betul,cinta tu kan fitrah yang Allah bagi kat hambanya...tapi kena lah guna pada masa yang tepat dan niat kerana Allah..ye idok? 

Kalau dah kata suka sangat kat seseorang ni,rujuklah pada Allah,sebab Dia pemilik hati manusia.Cintakan manusia itu fitrah,tapi kawallah dengan iman,dan bukannya dengan nafsu.

Kalau rindu,doa pada Allah..mungkin boleh doa macam ni "Ya Allah..aku terlalu rindu pada hambamu itu,berikan dia merasai juga rasa rindu ini..tapi aku mohon janganlah rindu ini melebihi rindu aku pada Mu,melebihi rindu aku kekasih Mu,Muhammad S.A.W dan melebihi rindu aku pada ibu bapaku..jadikanlah orang yang aku rindu ini juga seorang yang sentiasa mengingati Mu dalam setiap waktu hidupnya." Doalah apa saja nak doa,sebab Allah Maha Mendengar dan Allah suka bila hambanya selalu berdoa.

Mutiara kata : Saat seorang lelaki sedang berusaha bersungguh-sungguh untuk menghalalkan seorang wanita,saat itu juga ada wanita yang mendoakan lelaki tersebut agar dipermudahkan urusan lelaki itu untuk menghalalkannya.

P/S : Sorry entry kali ni macam kejiwangan sikit..tapi cuma sebagai perkongsian sahaja..semoga dapat diterima seadanya dan semoga bermanfaat untuk semua..termasuk una sendiri,kaum keluarga,adik-beradik,kawan-kawan..(siapa yang ada stalk block una tu..sila mengaku..huwawawa.) sebab kita di akhir zaman ni sangat perlukan kekuatan diri..bukan sahaja dengan belajar martial art..tapi dengan perkongsian ilmu macam ni..in shaa Allah..itu sahaja untuk kali ni..see ya..

Wassalam.

Love,Fi hifzillah.
~UNA~

Thursday, 20 August 2015

Malu tapi tetap buat jugak...

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera

INI adalah throwback atau kata lain,buang belakang tentang incident yang una alami baru-baru ni.Masa tu tengah drive dan tersekat dalam traffic jam..tak lama pun jam tu..dan kebetulan masa tu radio Fly.fm tengah play lagu best,(..una suka tukar-tukar channel radio asalkan dapat lagu best ) dan automatically una akan nyanyi sekali dan mulalah tangan,bahu dan kepala ni goyang sekali ikut music lagu tu..mcm dalam gambar ni..

Thank you google sebab ada jugak orang macam una rupanya

Haruslah...bila drive seorang-seorang rasa bosan dan inilah una selalu buat kalau drive seorang-seorang..Nak jadikan cerita..masa tengah perlahankan kenderaan sebab traffic jam tu,ada driver kereta sebelah ni,boleh pulak dia tengok una yang tengah syok sendiri dalam kereta tu..malunyaaa lahai...

Una pandang dia,dan dia pun pandang una..dia sengeh je dan lepas tu una nak buat apa lagi,sengeh balik dan jalan je lah..huhu..dushh! sumpah maluu....Tapi una dah selalu sebenarnya buat macam ni,cuma first time perasan ada orang tengok..

Kena gelak dengan kawan.

Perbualannya lebih kurang macam ni,..sebabkan dah lama,una tak ingat sangat..but it was something like this lah..

Kawan: Una..pergi mana tu..tadi kita nampak awak masa awak lalu kat traffic light,siap nyanyi-nyanyi lagi...hahahaha..

Una : Hahaha nak pergi beli barang kek lah hawak..nampak je eh kita pergi mana-mana..haha malunya siap tegur kita nyanyi-nyanyi lagi..Bahayalah Nurul ni..kita dah lah jenis tak perasan orang..

Kawan : Hahaha itu lah pasal..macam kita tak kenal awak tu..

*tapi sebenarnya Nurul ada habit yang sama jugak..huhu


Thank you again Google

Astaghfirullahalazim...Boleh tolong buat perangai elok sikit tak?

Ini pulak cerita masa zaman sekolah dulu,masa tu una dengan family tengah get ready untuk solat berjemaah dengan nenek dan wan (atok) sekali,.dan masa tu lebihlah teruk perangainya..Eh bukan teruk sebab tak join solat tau..Una solat berjemaah jugak..tapi ada cerita lain..

Masa tu baru pakai kain telukung..dan una boleh pulak menari shuffle pakai kain telekung tu.. -. -" sebab rasa macam best..tengah muda dulu..terlebih kreatif lah katakan..hehe lantas ku dimarahi ibuku..dengan dialong lebih kurang macam ni.. "Astaghfirullahalazim...Boleh tolong buat perangai elok sikit tak?.. ni nak solat ke apa? pergi ambik wuduk balik..! macam mana nak khusyuk kalau macam ni.."

Hehe itu dulu ye..sekarang tak buat dah..

P/S : Okay habis dah cerita..throwback je beb,tak ingat semua situation hehe..Tapi apa pun,kalau ada antara anda semua yang mempunyai habit yang sama macam una,boleh je teruskan..asalkan focus time memandu.Well,una just akan jadi macam ni kalau una happy je,kalau una tengah sedih atau rush sebab lambat,memang tak ada masa jugak nak nyanyi-nyanyi tu semua..huhu..hum senangnya nak detect mood una..senang kantoi lah macam ni..Okay see ya next time..Inshaa Allah.

Wassalam.

Love,Fi hifzillah.
~UNA~  


Friday, 14 August 2015

Kelebihan Surah Al-Kahfi

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera

Salam Jumaat semua..kalau dalam Islam,Jumaat adalah penghulu segala hari,jadi sempena hari Jumaat yang mulia ni,una nak kongsikan kelebihan Surah Al-Kahfi untuk ampa semua..Alhamdulillah Jumaat kali ni Allah bagi ilham kat una untuk kongsikan sedikit sebanyak pasal Surah Al-Kahfi ni..padahal Jumaat sebelum ni tak terfikir pun..huhu..Okay dah cukup...Kita teruskan dengan objektif utama okay..



Tentang Surah Al-Kahfi

Okay una akan ceritakan serba sedikit tentang Surah Al-Kahfi supaya ampa semua nampak briefly sikit tentang Surah Al-Kahfi ni.

Surah Al-Kahfi bermaksud Gua.Surah ni diturunkan di Makkah,merupakan surah ke 18 dalam Al-Quran dan mengandungi 110 ayat.

Ada kisahnya pula kenapa dijadikan surah tentang Gua yang una pun tak berapa arif untuk elaborate, tapi digalakkan ampa baca surah ni dengan terjemahan atau tafsir Al-Quran untuk lebih faham dan boleh menghayati isi kandungan surah ni..Inshaa Allah.

Surah Al-Kahfi Ayat 1- 10 & 101-110

Kelebihan Membaca Surah Al-Kahfi

1. "Jika sesiapa membaca 10 ayat pertama Surah Al-Kahfi,dia akan terlindung dari fitnah dajjal" ( Hadis Riwayat Muslim )

2. "Seseiapa yang membaca surah Al-Kahfi pada Hari jumaat maka dia diberi cahaya yang meneranginya dari Jumaat dia membacanya sehingga Jumaat berikutnya. (Hadis Riwayat Al-Baihaqi,At-Tabrani,An-Nasai & Hakim)

3. " Barang siapa membaca 10 ayat terakhir dari surah Al-Kahfi,maka ia terlindung dari fitnah dajjal" (Hadis Riwayat Ahmad

Surah Al-Kahfi ni memang agak panjang sikit,tapi itulah ujian untuk kita sebenarnya..untuk selamatkan diri kita dari fitnah dajjal nanti..kan.Jadi kita kena usaha sikit okay..baca 10 ayat first and last pun okay..inshaa Allah..slow-slow..una dulu pun susah jugak nak biasakan diri..

P/S : Una pun tak arif sangat tentang kisah Surah Al-Kahfi ni,cuma una share apa yang una pernah baca saja..Wallahualam..una harap kalau ada sesiapa yang lebih tentang surah ni boleh tegur una kalau una share benda yang kurang tepat.. :) Okay Salam Jumaat semua..dengan ucapan..ampa dah baca Surah Al-Kahfi ka belum..hehe.

Wassalam.

Love,Fi Hifzillah.
~UNA~


Wednesday, 12 August 2015

Menari seperti tiada manusia yang melihat

   Assalamulaikum & Selamat Sejahtera

Hari ni terasa macam nak exercise sebab badan dah rasa macam lemau je..tak cergas dan tak bermaya langsung..tapi memang malas kalau sampai bab kena pergi jogging..selalu masa training Taekwondo pun kalau kena lari keliling gelanggang untuk warm up,mesti rasa macam terseksa sangat..Dan lepas tu tiba-tiba dapat idea untuk exercise dalam bilik je, zumba je senang..una search je zumba kat Youtube,then ternampak pulak lagu Selena Gomez,The Heart Wants What It Wants..Haa lepas tu una dah start buat step sendiri..hehe..It just come out automatically...=D

Thank you google


Thank you google

Kerana menari itu juga hobiku

Macam yang kita biasa dengar,kalau sesuatu tu memang dah jadi sebahagian daripada jiwa,walaupun dihalang sekuat mana sekali pun,akan ada suatu masa ia tetap akan terpancar dari diri..wahhh ayat..Dulu,masa umur dalam range 13-14 tahun,una ada hobi yang adik beradik una yang lain tak ada,iaitu,menari... ikut siapa pun tak tahu.hehe.

Dulu,una paling famous dengan title orang yang paling lama mandi dalam bilik air..Masuk bilik air nak mandi tapi tak dengar bunyi air..sunyi sepi..pastu nanti tiba-tiba dengar bunyi macam orang tengah bersilat. hehhee..Haha ye lah..sebab una menari dalam bilik air..sebab tak nak bagi orang marah,next timenya, una tak nak bagi kantoi,una meari sambil pasang air shower.Rupa-rupanya lagilah kena marah,sebab membazir air..haha nampak tak budak-budak lagi masa tu..



Thank you google

Larangan untuk menari..

Suatu ketika dulu,una pernah dilarang untuk menari sebab benda ni tak mendatangkan faedah untuk una sebab una tak akan boleh menari pun kat luar,sebab sebagai seorang perempuan Islam,una perlu menjaga aurat..Sebabkan tak nak derhaka,una pun ikut cakap parents..

Lagi pun parents una cakap kalau nak ada hobi pun,biarlah hobi tu mendatangkan hasil,macam join sport ke,belajar buat kek,belajar masak ke,yang mana una dah buat pun...hehe..una dah join pun Teakwondo,dah pergi banyak tournament,dan una dah pun belajar buat kek dan una ade bisnes kek sendiri sekarang..Alhamdulillah lah..kalau tak dengar cakap dulu,mungkin jadi apalah sekarang.

Jadinya,una nak nasihat untuk adik-adik yang mungkin terbaca entri ni,kalau parents tak bagi buat sesuatu tu,jangan sesekali melawan atau memberontak,sebab mesti ada kebaikan disebalik larangan tu.Cubalah untuk berikan yang terbaik untuk parents kita sebagai membalas jasa mereka yang dah melahirkan kita kat dunia ni,susah payah membesarkan kita dari kecil lagi..okay..janji tau!


Thank you google
Pengaruh TV

Kalau dulu,una start menari sejak adanya Akademi Fantasia,dan dari situlah una tahu yang una rasa happy and puas bila menari,..time ada diari Akademi Fantasia,selain una tunggu-tunggu kan any games yang diorang buat,una akan tengok and belajar sekali step tarian setiap minggu Akademi fantasia tu..Haa memang una boleh hafal okay tarian diorang..dah kalau setiap hari ulang siaran je mahunya tak hafal..haha..Selain tu jugak,una peminat fanatik artis Korea dulu,tapi minta lelaki je..then una suka tiru tarian diorang dalam lagu-lagu yang diorang sampaikan..susah sikit nak belajar tapi best.. =D


P/S : Okay dah habis dah bebelan una..Next,una akan share kebaikan menari,which is menari sebagai terapi on my next entry..inshaa Allah..Bye,and have a good day..

Wassalam.

Love,Fi Hifzillah.
~UNA~






Monday, 3 August 2015

Pencarian Bloglist & Review Blog Ogos - Disember 2015 Oleh Blogger Yaya

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera
Biasanya lepas nampak ada orang menconteng-conteng kat chat box una,una mesti akan pergi conteng balik kat blog orang tu..hahah...dan salah seorang yang berani menconteng chat box una ni adalah si blogger Yaya ni... ampa kalau nak kenal dia ni,boleh kenal dia kat sini okay.. ----> hstnrsyfh.blogspot.com

Dalam pada una nak conteng balik blog dia,una ternampak yang cik yaya ni ada buat Pencarian Bloglist & Review Blog Ogos - Disember 2015 .  Lepas tu kita pun apa lagi,laju-laju tulis pasal entry tu,tanda nak join jugak...sebab syarat yang dikenakan pun tak susah mana pun..

So,kalau sesiapa nak join..boleh klik je link yang una bagi kat atas tadi hokeyy...

Wassalam.

Love,Fi Hifzillah.
~UNA~

Husna dah tutup lampu kereta?

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera

Suka sangat rasenya setiap hari kena bahan dengan colleague di atas incident yang menimpa diriku ini suatu hari lalu..(minggu lepas) yang mana una terlupa tutup lampu kereta dan menyebabkan kereta  kehabisan bateri dan engine tak boleh start..Memang tak perasan langsung sebab masa tu una rasa tak sihat sangat dan nak cepat-cepat masuk office..lagi pun rasanya tak ada pun nyalakan lampu kereta..



Style tak uoolllss kereta una..boleh tembak-tembak lagi....hehhe tak ada lah gurau jer...una bawak kereta waja jer time tu..Okay back to story,.

Dan yang paling sadis sekali, ada seorang staff ni dah buat announcement bagi tahu "Siapa punya kereta waja tak tutup lampu ? " tapi una tak dengar pun,sebab una jenis buat kerja sambil pasang ear phone..humm...akibat tak dengar announcement tu,lampu kereta pun menyala selama 4 jam begitu sahaja..Then in the end,I was like....


Nasib baiklah una terasa nak pergi lunch kat luar masa tu,dan masa tu lah una perasan kereta tak boleh start..bayangkan kalau dah nak balik baru una pergi tengok kereta..huwaaaa..Jenuh jugak masa tu,nak cari jumper, dan sesuaikan kereta yang boleh charge kan kereta una..sebab kebanyakan staff tak ada kat office masa tu..sampai 5 orang tolong charge kereta una.

Mula-mula charge dengan kereta viva,sebabkan kan battery kereta viva lebih kecil dari waja,jadi takut akan menarik dengan kuat battery viva, (nanti kereta viva pulak tak boleh start), jadi terpaksa cari kereta lain pulak..Nasib baik tiba-tiba ada staff bawak kereta myvi datang,dan dia offer try charge dengan battery myvi..Alhamdulillah,..boleh sesuai..

Terima kasih banyak-banyak dekat 5 orang staff MTDC, #KakFaizah #KakHanim #AbangAdha dan 2 orang lagi staff department sebelah yang tolong una hari tu..semoga Allah mudahkan urusan mereka pulak bila mereka susah nanti..Thank you Allah for sending them to me at that time..kalau tak menganga jugak gamoknye teman yob...

P/S : Macam-macam jugak dugaan sebenarnya,dengan battery tak sesuai..lepas tu jumper berasap..sebelum tukar charge dengan kereta Myvi..Sejak hari tu lah,masuk office je,diorang akan tanye,Husna dah tutup lampu kereta? Haa tulah lain kali jangan careless lagi okay...HUHUHU..baik...T.T  Alhamdulillah murah rezeki hari ni Boss belanja lunch...weee..=D

Wassalam.

Love,Fi hifzillah.
~UNA~




Designed by Nurul Husna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...