Monday, 20 April 2015

Resepi Kek Batik

Hai.. Assalamualaikum ;)

Weekend baru-baru ni ade beberapa orang customer contact dan order kek dengan una,dan biasanya una akan "go through" sekali imbas resepi kek yang customer dah order tu untuk make sure yang una tak tersalah ingredient atau tak tertinggal mana-mana ingredient yang diperlukan...Sebab una tak selalu buat kek,unless ada order time weekend,public holidays,events dan time hari raya.So probability untuk tertinggal ingredient tu ade,walaupun peratus dia tak besar...hehehe 
(Cheh macam buat calculation pulak ade peratus-peratus..)


Nak jadikan cerita,buku resepi una tertinggal kat kolej,so apa lagi melilaulah cari resepi..memang boleh je nak search kat internet,tapi una yang rasa tak best sebab tak gunakan resepi yang asal yang una selalu guna..Just tak nak rasa dia lari je,tak kan nak jual hasil experiment kan,at least yang experiment tu biar kita yang test dulu..hati customer kene jage okay..barulah berkat dan customer pun suka..cheewah..Lagi pun ni resepi yang ibu una bagi kat una..bukan je senang,tapi memang cepat sangat nak buat dia..Jadi sebagai langkah berjaga-jaga,una tulis kat sini siap-siap...wink wink..


Resepi Kek Batik Mudah

Bahan-bahan

  1. 2 Paket biskut Marrie ( Perisa Biasa dan Perisa Coklat )
  2. 1 cawan majerin 
  3. 1 cawan gula pasir / gula aising
  4. 4 biji telur
  5. 1/2 tin susu pekat
  6. 5 sudu makan serbuk koko
  7. 10 sudu makan milo
Cara
  1. Patahkan biskut Marrie ( 4 bahagia ).Then,ketepikan.Saiz tu agak-agak kan je..tak payah fix sangat hehe..medium size would be nice...;D
  2. Pukul majerin dengan gula sampai kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu,selang seli dengan kacau majerin tu,sampai adunan rata.
  4. Masukkan suku,kacau lagi.
  5. Masukkan serbuk koko dan milo,kacau lagi.
  6. Masak adunan tadi dengan api yang perlahan,kacau sampai pekat.
  7. Then,masukkan biskut Marrie,gaul sampai sebati.
  8. Masukkan dalam bekas,dan tekan adunan sampai mampat dan padat.(tak ada ruang udara sebab bila nak potong nanti dia tak pecah)
Ni je bahan-bahan dia
Patahkan biskut marrie cenghini..
                         

Pukul majerin dengan gula

Masuk telur satu-satu then pukul lagi sampai kembang

Once dah campur susu,dia akan jadi cam ni..

Lepas tu,letak serbuk koko dan milo pulak

Masak atas api yang perlahan je,dan keep stirring sebab tak nak dia melekat kat bawah

And then,bila colour coklat tu dah gelap sikit,campur biskut.Yang ni kene buat cepat sikit taw
sebab tak nak nantik coklat tu cepat keras.Nanti jadi tak sebati pulak,dan nampak coklat macam sikit..

Bila dah campur semua biskut,cepat-cepat masuk dalam bekas sebab nanti kalau dah keras jadi susah nak mampatkan.. Advice from ibu..hehe.

Haa cam ni lah rupa dia last nanti

Taddaaaa.... dan siap packing dah sekali..
P/s : Okay itu je untuk kali ni,bolehlah cuba resepi ni okay..doakan business una berkembang lagi untuk masa akan datang..business je tau,jangan doakan tuan dia kembang sekali..haha..kalau korang nak tanya apa-apa resepi kek lain, boleh contact una kat Fb,Instagram atau Twitter una ye..inshaAllah kalau ada apa-apa tips,una akan share.. :)

Assalamualaikum..bagi tau una kalau korang try nanti okay..

Love,
Una.

Wednesday, 15 April 2015

Sebab Lapar Sangat Agaknya..


Hai..Assalamualaikum... ;)


Gambar Sumber

Tengok gambar kat atas tu...hummm so yummeehh! right? gluupp..Haaa..bukan nak cerita pasal resepi ikan keli masak sambal okay..nope..nope..naah..Tengah-tengah nak pergi lunch tengah hari tadi,tibe-tibe teringat cerita masa time kecil-kecil dulu..cerita time lunch jugak la..hahaha..Cerita time una kecil ni memang buat una tersenyum tibe-tibe..

Right,cerita dia macam ni,once upon a time...chewahh..okay,masa una kecil-kecil dulu,time weekend,family una bawak una dan adik beradik semua balik kampung,sebabkan una cucu paling manja dengan nenek sejak lahir dulu,una cakap nak lunch kat rumah nenek,tapi sebabkan masa tu nenek saudara una,berjiran dengan nenek una,so kite semua lunch sama-sama..Unfortunately,masa tu semua lauk yang ada macam ikan keli masak sambal,kerang,hati ayam masak kari,ikan masin,ulam,dan sambal belacan..

Tapi basically, semua yang ada tu una tak pernah makan dan tak suka makan,( tapi tu dulu lah..sekarang una dah favourite dengan semua tu okay...hehehhe..marvelous ..but except for that hati ayam masak kari lah..sampai sekarang una memang tak boleh masuk dengan lauk tu,tak tahu kenapa.. kepada penggemar hati ayam masak kari,I'm so so sorry k.. tapi untuk kerang, jadi suka sebab una ade peristiwa yang terpaksa makan kerang..huhu )

Okay,then sebabkan semua lauk tu una tak pernah dan tak suka makan,una cakap dengan ibu,macam mana una nak makan kalau semua tu una tak pernah makan,then,ibu suruh una try jugak,una try makan hati ayam masak kari,tapi end up dengan,una muntah...hurm..sorry,.my bad..una tak suka ikan keli sebab kepala dia nampak scary,then ibu bagi una makan bahagian badan sampai ekor ikan.Sebab lapar sangat una makan lah jugak..sambil rasa nak nangis tau..ikan sambal tu campur dengan kicap sebab tak nak bagi pedas..ye lah budak-budak kan..huhuhu..

Tapi siapa sangka kan yang awal tadi makan sampai rasa nak nangis,tiba-tiba tambah lagi nasi makan dengan ikan keli masak sambal tu..Masing-masing kat situ pun gelak kan je..heheh...ini serious tau,una still ingat lagi texture ikan tu sebab that was how I started to fall in love with ikan keli masak sambal..isi ikan tu sangat lembut dan sambal dia rasa pedas manis-manis sikit,makan dengan nasi panas..haaaaa sangat best okay..

Gambar Sumber

Then bila dah balik rumah,una request ibu masak ikan macam kat kampung hari tu,(masa tu tak tahu lagi nama ikan tu..hehee ) tapi,una tak tahu kenapa rasa ikan tu tak sama,una bagi tahu kat ibu,una nak ikan yang rasa sama macam kat kampung hari tu,then ibu cakap "sama lah tu,ikan tu senang je nak masak,so cara nak masak ikan tu mostly sama je.." una still makan ikan keli masak sambal yang ibu masak tu,sebab dah request,tapi una sangat curious sebab rasa dia tak sama macam hari tu..ngada-ngada kan...huhuhu

Sampaikan,next time nya,family una balik kampung lagi dan ibu request nenek pulak masak ikan keli masak sambal pulak..thank you so much ibu.. :* Tapi,lagi sekali una cakap kat ibu,"kenapa ikan ni tak rasa sama macam hari tu..Then ibu cakap,"tapi nenek yang sama, masak ikan keli masak merah sama macam yang hari tu..Ohh..mungkin sebab masa tu rasa lapar sangat,so makanan pun jadi extra sedap lah masa tu.."

Sejak tu,una simpan je hasrat untuk dapatkan balik moment macam hari tu,even tak jumpa lagi tapi una still makan je sebab ikan keli masak sambal masakan ibu dan nenek una yang paling superrhh duperhh sedap berbanding kat kedai..huhuhahahehe..so itu lah ceritanya pasal ikan keli masak sambal dalam life una..sampai sekarang una memang dah jadi favourite sangat dengan semua yang una tak suka makan at first tadi,but again except for hati ayam masak kari..yeah..

P/s : Sama macam kehidupan kita,sometimes kita kena try something new and be out of our comfort zone, supaya kita boleh tahu kelebihan atau minat lain yang kita ada yang sebelum ni kita tak pernah nampak...Lastly,live happily and eating healthly,love.. :D

Wassaam..

Love you,
Una.

Sunday, 12 April 2015

Fanatik,Obses Atau Psiko ?

Assalamualaikum


Hai untung lah mood nak blogging tengah datang..actually dah lame una nak update pasal tajuk ni tapi tak berkesempatan sebab busy sikit...( ala cliche betul alasan tu..huhu )..Okay end of story..

Lets get back to our topic,so basically how can we differentiate between fanatik,obses atau psiko ni? haa ni una dah tolong google kan, kalau nak ikut una punya definition,I think I cant really describe in word la...ermm..

Fanatik : Bermaksud taksub,tegar hati,kuat pegangan,kuat keyakinan dan kuat                  kepercayaan serta fahaman atau perilaku yang menunjukkan ketertarikan terhadap sesuatu secara berlebihan.

Obses :Terlalu meminati sesuatu hingga sanggup melalukan apa sahaja demi benda tu,menghambakan diri pada sesuatu yang melibatkan hati,pemikiran,fizikan,masa dan kehendak.

Psiko : Kajian jiwa, mental atau rohani dan tingkah laku manusia.Dalam erti kata lain, tingkah laku dalam bentuk lampau (overt behavior) kerana menjengkelkan ataupun melakukan sesuatu menjauhi garisan norma kehidupan sebenar. 

Haa sekarang dapat differentiate ke belum.. Kalau korang ada minatkan seseorang atau pun artis,now check korang ade kat category yang mana..Macam una sendiri pernah je ade moment dalam life yang minatkan something tu sangat-sangat..Dulu lah..mase zaman-zaman 18-20 tahun macam tu..minat gile kat artis korea.. Minat sangat group SS501,Shinee, Pelakon Lee Min Ho,sape-sape tah lagi tak ingat dah name...haha

Sampai una dah di label "una = korea" kalau ada kawan-kawan yang nak tahu pasal korea,atau artis korea,tanya je una,una mesti boleh jawab,kalau tak boleh jawab pun,una akan search kan untuk diorang..haa dasyat kan.Oh bytheway,dulu una ada nama lain tau, name lain una dulu, UNAKIMHYUN hehe gabung name una dengan artis korea.

Tapi itu dulu,mase zaman orang kata "baru nak up",sekarang una sedar,tak ada faedah pun fanatik sangat sebab at the end una rasa attitude diorang sebenarnya tak boleh dicontohi pun.Then,I just stop,cut it off..lagi pun diorang ni kan suka buat plastic surgery,tak natural macam orang Malaysia,then una terus stop jadi fan selebriti Korea..hahaha


Una sebenarnya tahu tentang hukum terlalu fanatik,tapi still buat jugak,still fanatik jugak,may be sometimes terlupa..so...yeah,thats not a good thing to be doing la ye...

Sekarang una minat selebriti Malaysia je,una minat Lisa Surihani,Neelofa,Faizal Tahir dengan Aiman Hakim Ridza,una pun ade Blogger Malaysia favourite una sendiri,nama dia...RAHSIA...haha..untuk overseas pulak, una just minat lagu,atau movie yang best je..una minat Taylor Swift dengan Selena Gomez tapi biasa-biasa je..just enjoy singing their songs.

Minat dengan selebriti ni perkara yang normal,tapi bagi una terlalu fanatik,terlalu obses ni benda yang tak sihat sebab pertama,of course berdosa sebab kita mengagungkan sesuatu lebih dari Allah,contohnya kalau pasal seseorang tu kita sanggup nak ambil tahu pasal diri dia,kegemaran dia,aktiviti harian dia,tapi dengan agama Allah,kita tak buat pun macam tu,tak ambil pun masa untuk tahu mendalam pasal Islam,tak ambik masa pun untuk kenal Rasul,kisah hidup baginda..sahabat-sahabat baginda..kita tak ada masa pun untuk tu..tengok movie korea berjam-jam tahan je..baca Al-Quran berapa minit pun jarang..what a sad thing la kalau kita fikir balik..

Kedua,sebab terlalu fanatik,obses atau kadang-kadang sampai lalukan perkara yang merbahaya untuk orang yang diminati tu atau,psiko, tak sihat sebab akan menjejaskan hidup individu tu sendiri,perkara tu akan buatkan dia leka,lalai dan terlupa dengan perkara yang lebih penting dalam hidup dia.Dalam erti kata lain,sangat buang masa lah senang cita.

Boleh,untuk minat,sampai fanatik atau obses,tapi jangan sampai tak ingat dunia...dan jugak akhirat...hehe..contoh kalau pergi event yang ada Aiman Hakim Ridza,just buat macam " Omg Aiman ! I like u so much...lets take a picture.." okay dah,enough sampai situ je,kalau dia buat perkara annoying in the future,delete lah gambar dia..hahah tak ada lah...Kalau betul-betul minat join lah fan club,at least boleh tambah kawan baru kan..boleh buat surprise event untuk artis favourite kita tu...kan lagi best macam tu..and lagi selalu kita dapat jumpa artis favourite kita tu. ;D

P/s : Una ade kawan,dia seorang Atlet Malaysia,sukan Polo Air, tapi minat warna pink dan suka group Korea,SSID..hehehhe sangat tak kene dengan character sebenar.. (Nasib baik dia bukan jenis suka baca blog).. :D

Sekian,thank you,Assalamualaikum.

Love you,
Una.

Designed by Nurul Husna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...