Sunday, 15 March 2015

Kaki juga aurat,sayang.

Hai assalamualaikum




Aku sebenarnye dah lame nak tanye..tapi macam rase malu and still need to find the right time nak tanye..yang aku fikir..yang pakai stokin ni may be sebab pakai kasut bertutup,then tak nak kaki berbau or may be sejuk bile bukak kasut dalam air cond..emm..logik..logik...Then aku tanye jugak dekat kawan aku ni time kitorang tengah study..

Aku : Kenape ade certain perempuan pakai stokin and ade certain perempuan tak pakai stokin? saje-saje je eh? sebab pakai kasut bertutup ke? sebab sejuk? kaki tu aurat jugak ke? kan pakai seluar and kain..tak pakai stokin pun kire tutup aurat jugak kan?
(and yang tak pakai stokin tu aku sendiri lah..huhuhu. )

Kawan aku : Oh...aah..sebab kaki pun aurat..huhu..basically aurat kalau kite nak tau aurat kite tertutup sempurna ke tak,kite fikir care kite berpakaian tu boleh bawak untuk solat ke tak..maksudnye sesuai tak untuk kitesolat even tak payah pakai telekung.Kalau dalam solat,kite tutup semua anggota kecuali muke dengan tapak tangan kan..so,samelah jugak bile kite kat luar..Pakai stokin tak wajib pun..tapi sesuai untuk keselesaan kite better pakai je..senang..huhu yang penting tutup aurat. (Die pakai stokin) 

Aku : Oh ye ke...ya Allah selame ni una ingat kaki tu bende biase..dalam solat tu sebab kite pakai kain labuhkan..so automatic tutup..thank you sebab bagi tau (malu...tapi relax je la..haha)

Kawan aku : Tak sangke jugak una tanye soalan macam ni..tapi baguslah..hehe..same-same belajar tak pe..

So lepas incident tu aku terfikir,selame ni aku belum tutup aurat dengan sempurna..Nenek  pernah ingatkan aku pakai stokin,tapi aku ingat untuk saje-saje..Nasib baiklah Allah bukak pintu hati aku nak tanye die...

Untuk tau lebih lanjut bolehlah pergi website ni -----> Hukum memakai stokin 
atau google yang lain-lain.search kat youtube pun okay..aku pun still nak belajar lagi...

 Well,life is too short for us to wait and tomorrow is a guarantee..Tak ade ape yang kite patut utamekan kat dunia ni selain mencari redha Allah :)

P/S : Selangkah kite berusaha mendekatkan diri dengan Allah,.seribu kali Allah akan lebih dekat dengan kite..InshaAllah..

Thursday, 12 March 2015

Tips Memilih Jurusan Pengajian di IPTA/IPTS


Assalamualaikum..

Entry ni ditujukan khas untuk salah seorang adik saudara kekna,yang baru dapat result SPM baru-baru ni,tahniah untuk result Fatin..dan untuk pelajar-pelajar lepas SPM/STPM/Diploma dan Matrikulasi yang lain pun boleh jadikan maklumat yang bakal di sampaikan ni as reference jugak okay..

Basically,tips ni pun adalah tips yang kekna pernah dapat dulu..dari family dan cikgu-cikgu kekna dulu..

Tips Memilih Jurusan Pengajian di IPTA/IPTS

1.Kenali KELAYAKAN keputusan peperiksaan anda yang bersesuaian dengan jurusan.

Of course,perkara first kita akan buat ialah refer balik kat result kita supaya kita tahu kita lebih ke arah apa..okay,kalau kita tak sure,boleh refer kat cikgu-cikgu,dorang mesti boleh bagi suggestion.Selalunya kalau result kita strong kat subjek science dan/atau maths,kita boleh futher study dalam 

2.Kenali dengan jelas MINAT diri sendiri. 

Okay yang kedua,list kan minat diri sendiri.Memang,sometimes seseorang tu boleh ada banyak minat,contohnye minat nak study bahagian medic la,pastu minat pulak nak jadi JD radio sebab minat Johan ERA contohnya,tibe-tibe minat nak jadi pengacara tv sebab nak selalu appear kat tv. Its okay..Boleh..sebab kekna pun macam tu jugak dulu haha..All we have to do is kita list kan semua minat tu..tapi mengikut priority atau keutamaan..apa yang kita PALING minat dan yang berikutnya.Then again, dari situ kita boleh compare antara kelayakan dan minat kita.

3.Pilih jurusan mengikut MARKET semasa.

Okay point yang ni antara point pak cik kekna yang paling kekna ingat,sebab macam rare..Kekna tak faham ape yang dimaksudkan dengan market during at that time...Tapi sure point ni dah banyak orang guna dah sekarang kan..PiIih jurusan ikut market maksudnya,pilih mengikut kadar pemintaan pekerjaan yang tinggi..tapi kekna percaya as time goes by,permintaan pekerjaan ni ada yang berubah-berubah sikit kan..Jadi,dont stick to one info je tapi rajin-rajin tanya update dari orang-orang industry yang berpengalaman.

4.Buat solat istiharah dan hajat dan minta petunjuk dari Tuhan.

Allah pencipta kita,dan Allah tahu apa yang terbaik untuk kita..Jadi untuk dapat pilihan yang lebih diberkati,mintalah petunjuk dari Allah..rajin-rajin buat solat sunat dan doa banyak-banyak..mintak Allah permudahkan kita dan gerakkan hati untuk buat pilihan yang tepat dan kita yakin dengan pilihan kita..tapi doa tu kenelah mintak dengan penuh ikhlas dan sungguh-sungguh taw..

5..Minta pendapat ibu bapa,guru dan kaunselor. 

Dalam apa pun perkara kita buat,kita jangan sesekali membelakangkan ibu bapa kita,walaupun ada sesetengah ibu bapa yang kurang arif pasal jurusan-jurusan semua ni.Well,sebab ibu bapa kita masih mampu untuk tolong doakan..dan percayalah yang doa ibu bapa tu "senjata" yang sangat kuat untuk kebahagiaan,ketenangan...ape lagi..haa semua yang baik lah untuk hidup kita. Tanya kat cikgu-cikgu,sebab mereka sebahagian daripada hidup kita jugak,mereka jugak tahu ape kelebihan dan kat mana kekurangan kita,so mereka pun boleh bagi suggestion at the end..Same ah jugak macam kaunseor..


Meh sini nak cakap : Walaupun kadang-kadang kita terlalu minatkan sesuatu,tapi kita tak dapat untuk ikut minat kita tu sebab rezeki tak menyebelahi kita,jangan rasa down,jangan cepat putus asa..In fact,cuba untuk "jatuh cinta" dengan apa yang kita dapat..Ilmu tu milik Allah,bile Allah dah bagi kita rezeki kat bahagian yang lain,dan kita bersyukur..kita terima ikhlas sebab Allah,kita mendalami ilmu tu sebab Allah..inshaAllah Allah mesti luaskan lagi rezeki kita dalam bidang yang Allah dah bagi untuk kita..Ingat jugak..Allah sentiasa lebih tahu apa yang terbaik untuk kita.. :)) keep smiling n be strong!

oh..by the way,selain point yang kekna pernah dapat dulu ni..kekna ade search jugak info lain..and kekna rasa info ni membantu jugak...sat na..

tadaaaaaa ...bole click kat sini k.. subjek-subjek yang berkaitan dengan jurusan =)

Okay tu je...bye assalamulaikum...

LOVE,
Kekna.






Designed by Nurul Husna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...